Kahte rootsi meest kahtlustatakse Estonia rauarahu rikkumises

Rootsis kahtlustatakse kahte meest Estonia rauarahu rikkumises. Juhtum on seotud Saksa sukeldumislaeva sügisese viibimisega Estonia hukkumise kohas.

Vraki hauarahu kontrolliv Lääne-Soome merevalve jälgis toona Saksa laeva liikumist. Piirivalve kahtlustas, et aluselt lasti laevale veealune robot, vahendab SVT.

Rootsis on asja kohta algatud kriminaalasi, mille käigus uuritakse, kas rootslased võivad olla süüdi hauarahu rikkumises. Saksa laeval oli kokku 11 isikut. Soome keskkriminaalpolitsei info kohaselt oli laeval kolm sakslast, kaks rootslast ja kaks norralast. 4-liikmeline laeva meeskond koosnes sakslastest ja poolakatest. Tegemist oli filmigrupiga, kes kogus kohapeal dokumentaalfilmi jaoks materjali.

Rootsi prokuröri info kohaselt on meeste kohta midagi vara öelda, sest selliseid juhtumeid pole varem olnud. Juhtumi uurimist raskendab selle rahvusvaheline iseloom. Lisaks hauarahule kaitseb Estonia vrakki eraldi kokkulepe. Sukeldumise keeld aga puudutab vaid selle leppega liitunud riike, aga näiteks Norra ja Saksamaa pole leppega seotud.

Reisilaev Estonia uppus 1994. aastal nõudes 852 inimese elu. Suurem osa hukkunutest jäid laeva sisse.

Västsvensk misstänkt för inblandning i dykning vid Estonia

Det var i slutet av september i år som ett tyskflaggat dykarfartyg ska ha åkt ut till området nära vraket efter M/S Estonia och släppt ner en dykarrobot. Ombord skeppet var bland andra två svenska medborgare – varav en är hemmahörande i Västsverige. Båda är nu misstänkta för brott.

Kommentaarid
(Külastatud 380 korda, 1 külastust täna)