Jäävad vaid säraküünlad: Soomes võidakse paari aasta pärast ilutulestike müük üldse ära keelata

Kui rahvaalgatuse seaduseelnõu läbi läheb, võidakse Soomes paari aasta pärast ilutulestike müük üldse ära keelata. Jäävad vaid säraküünlad ja muud väiksemad asjad.

Soome puhul oleks siis ilutulestike kasutuse osas ühe piiratuma riigiga maailmas. Uue seaduse järgi keelataks F2 ja F3 klassi ilutulestikud. Nende hulka kuulkuvad praegu tarbijatele müüdavad raketid, patareid, rooma küünlad ja muud säärased tooted. Euroopas on nii karm seadus kehtestatud vaid Iirimaal, vahendab Yle.

Vabamüügile jääksid vaid F1 klassi tooted, mis kujutavad ümbritsevale vähem ohtu. Sinna kuuluvad näiteks väiksemad tulestikud, pauklindid, tordiküünlad ja säraküünlad.

Inimeste arvamused jagunevad asjas kaheks: osa pooldavad, teised mitte. Arstiude arvates, aga aitaks seadus inimesi maha rahustada ning õnnetusi oleks vähem.

Ostitko uudenvuoden raketteja? Ota ilo irti, sillä parin vuoden päästä tarjolla saattaa olla vain sädetikkuja ja paukkuserpentiiniä

Mikäli käsittelyssä oleva lakialoite menee läpi, Suomessa voi astua voimaan yksi maailman tiukimmista ilotulitelaista. Suomen ilotulitelaki saattaa kiristyä rajusti. Mikäli ilotulitteiden ostamisen rajoittamiseen tähtäävä lakialoite (siirryt toiseen palveluun) menee läpi, tulee suurimmasta osasta nykyään kuluttajille myytävistä ilotulitteista laittomia. Lakialoite on parhaillaan talousvaliokunnan käsiteltävänä, ja sen voimaan astumiselle ehdotetaan parin vuoden siirtymäaikaa.

Kommentaarid
(Külastatud 271 korda, 1 külastust täna)