Hea teada: Uue ELi korra kohaselt ei tohi 14. detsembrist tuua sisse isegi mitte ühte õuna

Alates 14. detsembrist 2019 muutub Euroopa Liidus (EL) taimede ja taimsete saaduste sisseveo kord. Uued reeglid ja nõuded on eesmärgiga takistada ohtlike taimekahjustajate levikut ning need puudutavad nii ettevõtjaid kui ka eraisikuid.

Suurim muudatus hõlmab nõuet, et väljastpoolt ELi saabuvatel reisijatel on ilma fütosanitaarsertifikaadita (taimetervise nõuetekohasust tõendava dokumendita) keelatud kaasa tuua:

  • taimi, istukuid ja lõikelilli
  • puu- ja köögivilju
  • aed- ja metsamarju
  • seemneid

Nimetatud dokumenti väljastab päritoluriigi taimekaitseteenistus, kui kaup on ohutu ning sellel puuduvad sihtriigi jaoks ohtlikud haigused ja kahjurid. Erandina võib ilma fütosanitaarsertifikaadita kaasa tuua 5 liiki puuvilju: banaan, durian, ananass, dattel ja kookospähkel, millega ei ole seni taimekahjustajate levikut seostatud.

See tähendab, et väljastpoolt ELi ei tohi kaasa tuua ega veebipoest tellida isegi mitte ühte õuna või apelsini. Sisseveoks keelatud taimed ja taimsed saadused konfiskeeritakse ja hävitatakse.

Soome ei tohi juba varasemast sisse tuua liha- ja piimatooteid. Nüüd laieneb piirang ka marjadele ning puu- ja juurviljadele. Soome piiril saab keelatud kauba jätta selleks ette nähtud konteineritesse. Vabatahtliku loovutamisega sanktsioone ei järgne. Korduva keelust üleastumisega kaasnevad karistused.

Kommentaarid
(Külastatud 5,985 korda, 1 külastust täna)