Euroopa Liidu uus juht kritiseerib Soomet kärpekava pärast

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kritiseeris ELi eesistujamaa Soome kärpekava Euroopa Liidu eelarve osas.

Täna, kolmapäeval oli von der Leyeni esimene pressikonverents ja seal kritiseeris ta teravalt Soomet. Nimelt on Soome teinud järgnevaks 7 aastaks eelarve ettepaneku, kus on kulusid kõvasti kokku tõmmatud. See aga von der Leyenile ei meeldinud, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome on koostanud eelarve mahus 1,07 protsenti liikmesmaade SKP-st ehk 1087 miljardit eurot aastateks 2021-2027. Von der Leyeni juhitav Komisjon soovib aga eelarvet mahus 1,11 protsenti liikmesmaade SKP-st ehk mitu miljardit eurot enam.

Soome ettepaneku kohaselt on eelarve suurim oma „moderniseerimine” ehk valdkonnad, mis pole varem eriti üldse raha saanud. See tähendab teadust ja arendust, migratsiooni kontrolli, kaitset ja digitaliseerumist. Von der Leyeni väitel aga ei piisa eelarve projektis rahast kaitse, piirivalve ja digitaliseerumise jaoks.

Soome ettepanekut on kritiseeritud mitmetes liikmesmaades. Näiteks Portugali peaminister Antonio Costa toetab suuremat eelarvet. Samal seisukohal on ka Hispaania. Kärbete poolt on olnud Austria ja Holland.

Kommentaarid
(Külastatud 308 korda, 1 külastust täna)