ARVAMUS: korralik pension on võimalik välja teenida Soomes

Eestis on viimase paari aasta jooksul palju tähelepanu pööratud pensionile. Eriti puudutab see nn teist sammast, millest pidi saama oluline täiendus lisaks esimese sambale. Nüüd on möödunud üle 10 aasta teise samba loomisest ja inimesed on aru saanud, et mingit täiendust nagu polegi. Pensionifondide kõrged teenustasud on tulu ära söönud. Kõrvale tuuakse Rootsi ja Soome fondide tootlusi, mis on palju suuremad. Milles siis asi? Kas soomlased ja rootslased on osavamad investeerijad?

Midagi keerulist tegelikult pole. Kes on investeerimisega kokku puutunud, need teavad, et suuremad tootlused tulevad suuremate summade pealt. Mida rikkam oled, seda rikkamaks saad, raha teenib raha juurde, see on kapitalismi üks põhitõdesid. Soome ja Rootsi pensionifondide suuremad tootlused tulevad sellest, et Soome ja Rootsi sissetulekud on viimase 10 aasta jooksul olnud 3-4 korda kõrgemad kui Eestis. Ehk siis see raha, mis Soomes ja Rootsis korjatakse maksudega ära, teenib kokkuvõttes paremini ja see makstakse hiljem tagasi pensionina. Sellest tulebki vahe, et kui Soome keskmine pension oli 2017. aasta lõpus 1610 eurot kuus, siis Eestis oli see 380 eurot. Vahe on neljakordne.

Kui Eestis arvati peale taasiseseisvumist, et Eesti jõuab majanduslikult Soomele järele 25 aastaga, siis tegelikkuses seda pole juhtunud. Eestis on küll sissetulekud kiiresti kasvanud, aga Soomest jäävad need veel kaugele maha. Palgad ega pensionid veel niipea Soomele järele ei jõua. Läheb võibolla veel 25 aastat, aga võibolla ka 50, sest ka Soome liigub kogu aeg eest ära.

Kõige lihtsam ja lollikindlam on korralik pension välja töötada Soomes. Ühe aastaga on võimalik Soomes teenida välja Eesti nelja aasta pension. Viis aastat Soomes töötamist on võrdne Eesti 20 aasta töötamisega. Selle peale tasub mõelda, kui juttu tuleb tööst ja pensionist.

EESTINEN

Kommentaarid
(Külastatud 1,628 korda, 1 külastust täna)