Aastavahetusel kaotatakse Soomes töötute aktiivsusmudel, mille eest eelmist valitsust kõvasti kiruti

Soome parlament otsustas kaotada alates järgmisest aastast töötute aktiivsusmudeli. Möödunud aasta algusest kasutusele võetud mudeli oli Juha Sipilä valitsuse leiutis.

Kevadel ametisse asunud Antti Rinne valitsus otsustas aktiivsusmudeli kaotada. Uuringu järgi kasvatas aktiivsusmudel küll inimeste kontakte töötukassaga, aga tööle saamist see ei parandanud. Kolmapäeval, 11. detsembril hääletas parlament aktiivsusmudeli kaotamise poolt. Muudatuse peab kinnitama president ja see jõustub 2020. aasta alguses, vahendab MTV.

Aktiivsusmudel tähendas seda, et töötu pidi ise aktiivselt tööd otsima selleks, et saada täies mahus töötutoetust. Aktiivsuse märgiks olid näiteks vahepealne osaajaga töö, õpingud ja töölesaamist soodustavates tegevustes osalemine. Kui aktiivsusnõuded polnud täidetud, oli võimalik töötutoetust vähendada kolmeks kuuks 4,65 protsendi võrra.

Tulevikus Kela ja töötukassa esindused enam aktiivsust ei kontrolli. See tähendab, et kodus istumine ei vähenda töötutoetust. Seega jõustub uuesti vana kord. Kui töötutoetust on vähendatud seoses aktiivsuse puudumisega, siis tõstetakse see uuest aastast vanale tasemele tagasi. See toimub automaatselt, Kelaga ühendust võtma ei pea.

Kommentaarid
(Külastatud 451 korda, 1 külastust täna)