2020. aastal muutuvad Soomes mitmed maksud, soodustused ja toetused

Tuleval aastal muutuvad Soomes mitmed maksud ja soodustused. Näiteks eluasemelaenu intressi tulumaksusoodustus väheneb ja kaob üldse 2013. aastal.

Lisaks väheneb kodumajapidamise kulude tulumaksusoodustus, see puudutab eriti pensionäride ja lastega perede maksukoormust. Lisaks sellele vähendab see tööhõivet, kuigi valitsusel on vastupidised plaanid, vahendab Taloussanomat.

Eluaseme intressidest saab 2020. aastal tulumaksusoodustust vaid 15 protsendi eest, mida on 10 protsendipunkti vähem kui 2019. aastal. Aastal 2021 on soodustuskõlbulik vaid 10 protsenti eluasemelaenu intressidest ja 2022. aastal 5 protsenti.

Palga maksustamine püsib järgmisel aastal sama vaid väikeste palkade osas. Keskmise ja kõrgema palga puhul maksukoormus kasvab. Keskmise palga ehk 3452 euro puhul kuus kerkib maksukoormus 0,4 protsendipunkti võrra. Maksukoormus kasvab 30,4 protsendi pealt 30,8 protsendi peale ja kätte jääb 160 eurot kuus vähem raha.

Maksukoormust suurendab ka ravikindlustuse maksu kerkimine 0,68 protsendipunkti võrra. Samas langeb kodumajapidamise kulude tulumaksusoodustus 2400 euro pealt 2250 euroni. Soodustuse määr langeb 50 protsendi pealt 40 protsendi peale, kui koduteenus osta ettevõttelt ja 20 protsendi pealt 15 protsendi peale, kui teenus osta eraisikult.

Valitsuse karastusjoogimaks kergitab 1,5-liitrise joogipudeli hinda ligi 9 sendi võrra ja light-joogi hinda ligi 2 sendi võrra. Kütuseaktsiis kerkib 1. augustist. Sellega kerkib bensiiniliitri hind 6,3 sendi võrra ja diisli liitrihind 6,9 sendi võrra. Valitsus on kokku leppinud ka kütteõli aktsiisi kergitamise, aga see jõustub hiljem.

Tubakaaktsiis kerkib iga poole aasta järel nii 2020. kui 2021. aastal. Aktsiis kerkib keskmiselt 14 protsendi võrra. 2020. aastal kerkib 8-eurose sigaretipaki hind 45 sendi võrra.

Järgmisel aastal kerkivad ka Kela toetused. Minimaalne vanemapalga määr kerkib 28,94 euro peale päevas, 2019. aastal oli see 27,86 eurot päevas. Lapsetoetuse määr kerkib neljanda ja enama lapse puhul 10 euro võrra kuus. Üksikvanema toetus tõuseb, järgmisel aastal on see 63,30 eurot kuus ehk 10 eurot enam kui tänavu.

Töötute aktiivsusmudel kaob 1. jaanuarist 2020. aastal. Kela ja töötukassad ei jälgi enam töötute aktiivsust ega vähenda toetusi sellega seoses. Toetused taastuvad endisele tasemele automaatselt alates 1. jaanuarist, kui neid oli enne seda alandatud. Töötutoetuse määr kerkib 33,66 euro peale päevas. See on 10 eurot enam kui 2019. aastal.

Moni vero ja etuus muuttuu vuonna 2020 – katso miten ne vaikuttavat sinun arkeesi

Esimerkiksi asuntolainan korkovähennys poistuu asteittain niin, ettei sitä saa enää vuonna 2023. Tuleva vuosi käy kotitalouksien ja kuluttajien kukkarolle, sillä moni vero kiristyy. Lisäksi esimerkiksi kotitalousvähennyksen määrä laskee. Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki arvosteli aiemmin Taloussanomissa muun muassa kotitalousvähennyksen leikkausta. - Kotitalousvähennyksen pienentäminen vaikeuttaa paljon palveluita käyttävien kotitalouksien kuten ikäihmisten ja lapsiperheiden arkea.

Kommentaarid
(Külastatud 9,348 korda, 1 külastust täna)