Vene Duuma võttis vastu kaks uut seadust: nutiseadmetes kohustuslikud Vene äpid, isikuid võidakse kuulutada „mõjuagentideks”

Vene riigiduuma võttis täna, neljapäeval vastu kaks uut seadust, mis juba enne seda kõneainet tekitasid. Üks puudutab nutiseadmete kohustuslikke rakendusi, teine nn mõjuagente.

Uue seaduse järgi peavad Venemaal müüdavatel uutel nutitelefonidel ja arvutitel olema peal kohalikud kodumaised rakendused. Teine seadus võimaldab isikute nimetamise nn mõjuagentideks. Sellise sildi võivad saada ka ühingud ja ajakirjandusväljaanded, mida rahastatakse välismaalt.

Duuma võttis mõlemad seadused vastu täna, neljapäeval pärast kolmandat lugemist. Pärast seda kinnitab seadused parlamendi ülemkoda ja siis kinnitab need president. Praktikas kinnitatakse Duumas vastu võetud seadused. Seadused jõustuvad 2020. aasta juulis.

Esimest seadust põhjendatakse vanuritest nutiseadmete kasutajatega, aga tegelikkuses on selle taga Vene valitsuse soov internetti kontrollida, edastab Meduza. Pärast seda on näiteks USA firma Apple esindajad öelnud, et firma lahkub Venemaalt.

Teine seadus puudutab nn mõjuagente, kes tegutsevad ja edastavad sõnumeid mõne välisriigi huvides. Nii näiteks on sellisteks mõjuagentideks kuulutatud USA kanalid Voice of America ja Radio Liberty. Need edastavad saateid vene keeles. Seaduse eesmärk on piirata nende kanalite venelastest töötajate tegevust. Seadus võib piirata ka nende blogijate tegevust, kes teenivad tulu välismaalt. Seda seadust on kritiseerinud rahvusvahelised inimõiguste kaitse organisatsioonid.

 

Kommentaarid
(Külastatud 181 korda, 1 külastust täna)