Vahemere soojus hoovab Soome

Soomes kerkis õhutemperatuur kiiresti ööl vastu pühapäeva. Hankos mõõdeti 8,9 kraadi sooja ja Helsingis Kaisaniemis 8,8 kraadi sooja. Soe on jõudnud Soome Vahemere äärest.

Soe õhumass liigub üle Poola ja Valgevene. Enamasti pärineb selline soojus Kreekast, Türgist või mujalt Vahemere idaosast, kus kestab veel Soome mõistes suvi, vahendab Iltalehti.

Ida-Euroopas on ilm keskmisest soojem, samas kui Lääne-Euroopas keskmisest külmem. Õhumasse eraldab Itaaliast Saksamaani ulatuv madalrõhkkond. Itaalias on ilm olnud jahe ja sadanud vihma, seetõttu on Veneetsias veetase tõusnud.

Soomes on lähipäevade ilm niiske, aga mingeid üleujutusi pole vaja karta. Ilm on udune ja tibutab vihma. Õhutemperatuur tõuseb üle nulli Lapimaani välja, mis tähendab, et sealgi sajab vihma.

Pühapäeval oli kõige soojem ilm Soome lõunaosas, üle 8 kraadi sooja. Null-kraadi piir on kusagil Oulu kohal. Soe ilm püsib veel vähemalt nädal aega. Turus on kolmapäeval oodata 9 kraadi sooja, Helsingis 8 kraadi. Reedel langeb õhutemperatuur ka Soome lõunaosas alla 5 kraadi, õhk muutub kuivemaks ja külmemaks. Arvatavasti Soome veel novembri lõpuks tavapärane talv ei jõua. On võimalik, et külmad saabuvad Soome lõunaossa alles detsembris. Lapimaal on aga praegu juba 30 sentimeetrit lund.

Selline soe pole novembrikuus Soomes harukordne, küll aga esineb seda harva. Tavapäraselt on novembris Helsingis 4 kraadi sooja. Kümne soojakraadini kerkib Helsingis novembrikuus temperatuur korra 10 aasta jooksul. 20 aastat tagasi 1999. aastal mõõdeti Helsingis novembrikuus 10,5 kraadi sooja.

Välimeren lämpö vyöryy nyt Suomeen

Lämpötila nousi Etelä-Suomessa nopeasti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Hangossa mitattiin sunnuntaina 8,9 astetta ja Helsingin Kaisaniemessä 8,8 astetta. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petri Hoppulan mukaan kyseessä on sinänsä tavanomainen ilmiö. Lämmintä ilmaa pääsee purkaantumaan etelästä aina Suomeen saakka. - Sieltä Puolan ja Valko-Venäjän ylihän se virtaus tulee.

Kommentaarid
(Külastatud 252 korda, 1 külastust täna)