Uus ELi plastikudirektiiv tähendab Soome joogitööstusele kümneid miljoneid lisakulu

Soome joogitööstust ähvardab kümnetesse miljonitesse ulatuv lisakulu, kuna 2024. aastal jõustuv ELi plastikudirektiiv nõuab plastpudelitele korke, mida ei saa eemaldada. See tähendab, et kõik korgid ja villimisliinid tuleb ringi teha.

Soomes on seni olnud kasutusele korgid, mida saab pudelilt ära keerata. Soomes see probleeme ei valmista, kuna 90 protsenti plastpudelitest tagastatakse ja enamus neist koos korkidega, vahendab MTV.

Direktiivi järgi peab pudelil olema uutmoodi kork, aga keegi ei tea veel täpselt, milline see peab olema. Euroopa Komisjon pole veel avaldanud korgi prototüüpi. Küll on aga selge, et uued korgid tähendavad Soomele kümnetesse miljonitesse ulatuvaid kulusid, kuna villimisliinid tuleb ringi teha.

Probleem on ka pudelite tagastusautomaatidega, kuna pudeli küljes rippuv kork võib probleeme valmistada vähemalt osades Soome ligi 4000 tagastusautomaadist.

Pudeli küljes olevad korgid nõuavad ka suuremat plastikulu. Arvestuslikult kulub Euroopas uute korkide peale 50 000-200 000 tonni rohkem plastikut aastas. Suurem kulu tuleb sellest, et pudeli kaela tuleb pikendada ja see tähendab 1-2 lisagrammi pudeli kohta. See suurendab ka plastiku kasutust.

Soome, teised Põhjamaad ja Saksamaa taotlesid omale direktiivi osas erandit, aga see ei läinud läbi. Direktiiv tuleb ja seda ei saa enam mõjutada. Probleem korkidega on põhiliselt Lõuna-Euroopas, kuna seal on randa uhutud plastiku hulgas suures osas pudelikorgid. Selle tõttu peab nüüd kannatama ka Soome, kuigi Soomel korgiprobleemi pole.

Kommentaarid
(Külastatud 185 korda, 1 külastust täna)