Üle miljoni soomlase maksukoormus kasvab

Järgmisel aastal kerkivad kohalikud maksud mitmel pool Soomes ja see puudutab kokku 1,1 miljonit inimest. Võrreldes käesoleva aastaga on see number kaks korda suurem.

Suurim tõus on Mikkelis ja Halsuas, kus maks tõuseb 1,5 protsendipunkti võrra. Maksu alandab kõige enam Sotkamo, kus kohalik maks alaneb 1,5 protsendipunkti võrra. Lisaks Sotkamole alaneb tulumaksuprotsent kuues omavalitsuses 0,25–0,50 protsendipunkti võrra, vahendab Taloussanomat.

Kesk-Pohjanmaal asuva Halsua valla tulumaksuprotsent tõuseb 23,5-ni, mis on Soome rekord. 1,5 protsendipunkti suurune maksutõus toob vallale sisse veidi alla 200 000 euro maksutulu, mis läheb paari raskesti haige elaniku põetamiskulude katteks. Halsua valla keskmise sissetulekuga inimesele läheb maksutõus maksma 390 eurot aastas ehk 32,50 eurot kuus.

Kohalik maks tõuseb järgmisel aastal 53 omavalitsuses. 26 omavalitsust kergitab maksu 0,5 protsendipunkti võrra. Suurematest omavalitsustest kerkib maks Tamperes, Kuopios, Kouvolas ja Vaasas.

Viimati tõusid maksud elanike arvu arvestades nii palju 2014. aastal. Sotkamo ja Kajaani olukorda parandas elektrifirma Loiste 34 protsendi osaluse müük välismaisele investorile. Ettevõtte kontrollpakk jäi enda kätte, aga omavalitsused said korralikult raha juurde.

Sotkamot kutsutakse juba Kainuu Monacoks. Tulumaksuprotsent langeb järgmisel aastal 19,75 protsendini. Keskmise sissetulekuga inimesele tähendab see aastas 500 eurot lisaraha. Kajaani jättis protsendi 21 peale.

Mikkelis tõstab maksukoormust kehv majanduslik olukord ning ravikulude tõus. Oktoobris algasid omavalitsuses koondamised. Soomes omavalitsuste vahel vahed kasvavad, kuna erinevus on juba 6,5 protsendipunkti Halsua (maksumäär 23,5 protsenti) ja Kauniaineni (maksumäär 17 protsenti) vahel.

Yli miljoonan suomalaisen verotus kiristyy – katso tästä nostaako sinun kuntasi veroprosenttiaan

Ensi vuosi on kiristyvän kuntaverotuksen aikaa suurelle osalla suomalaisia. Kuntien korotukset koskevat noin 1,1 miljoonaa kuntalaista. Se on kaksinkertainen määrä kuluneen vuoden muutokseen verrattuna. Katso alla oman kuntasi tilanne. Näet hakutoiminnon avulla muutostiedot sekä sekä tuloverojen että kiinteistöverojen osalta kuntakohtaisesti. Suurimmat korotukset tehtiin Mikkelissä ja Halsualla, joissa vero nousee 1,5 prosenttiyksikköä.

Kommentaarid
(Külastatud 506 korda, 1 külastust täna)