Tulevast suvest saab Soomes nutitelefoni autos kasutada, kui auto seisab valgusfoori taga

Tuleval, 2020. aasta suvel jõustub Soomes uus liiklusseadus, mis lubab muu hulgas nutitelefoni kasutamise autos siis, kui auto seisab, ehk siis näiteks valgusfoori taga.

Muidu on ka uues seaduses sätestatud, et nutitelefoni ja muude tehniliste vahendite käes hoidmine on sõidu ajal keelatud. Praegu on telefoni kasutamine autos keelatud ka seisu ajal, vahendab Yle.

Uut seadust välja töötanud Soome transpordi- ja kommunikatsiooniministeerium ning parlament ei näinud selles probleemi, kui nutitelefoni käes hoida siis, kui auto seisab. Soome liikluse turvalisuse pärast muret tundvad spetsialistid aga peavad ohtlikuks ka seisu ajal telefoni kasutamist. Nad ei poolda muudatust.

Muudatust põhjendatakse muu hulgas sellega, et autos on lisaks telefonile palju muid tehnilisi seadmeid, millest osa kuuluvad auto juurde, ja neid kõiki ei saa ära keelata.

Puhelinta saa ensi kesästä alkaen räplätä ratissa, kun auto seisoo liikennevaloissa – Liikenneturva vastustaa lakimuutosta

Ensi kesänä voimaan tulevan tieliikennelain myötä tulkinta ajon aikaisesta viestintälaitteen käytöstä muuttuu. WhatsApp-viestejä kilahtelee puhelimeen ollessasi auton ratissa. Houkutteleeko puhelimen vilkaisu, vaikka se onkin kiellettyä? Ei hätää, kohta puhelinta voi räplätä esimerkiksi liikennevaloissa. Ensi kesäkuussa voimaan tulevan uuden tieliikennelain perustelujen (siirryt toiseen palveluun) (Eduskunta) mukaan teknisen laitteen, eli esimerkiksi puhelimen käyttö olisi sallittua ajoneuvon ollessa pysähdyksissä muun muassa liikennevaloissa tai muun liikenteen pysähtymisen takia.

Kommentaarid
(Külastatud 500 korda, 1 külastust täna)