Taani alustab 12. novembril piirikontrolli Rootsi piiril, et kuritegevust kontrolli all hoida

Rootsi on teinud pistelist kontrolli Rootsist saabunud inimestele, aga Taani alustab 12. novembril lauskontrolli Rootsist saabuvatele inimestele, et kuritegevust kontrolli all hoida.

Sügise jooksul on Kopenhaagenis toimunud üks plahvatus ja kaks mõrva, millel arvatakse olevat side Rootsiga. Otsus on seotud 2015. aastal Rootsi massiliselt valgunud pagulastega, mis on hüppeliselt suurendanud kuritegevust, vahendab Helsingin Sanomat.

Esialgu pole tegemist veel täieliku lauskontrolliga, kuna seda tehakse 1-2 päeval nädalas. Kontrolliga tahetakse tabada kurjategijaid. Sel otsusel on suur tähendus, kuna see piirab inimeste vaba liikumist nii Põhjamaades kui Euroopa Liidus. Põhjamaades on kehtinud ilma passikontrollita vaba liikumine alates 1950ndatest aastatest.

1980ndatel aastatel loodud Schengeni piirkonna vaba liikumist peetakse aga üheks Euroopa Liidu olulisemaks saavutuseks. Nüüd aga on Schengeni sees tekkimas piirid. Lisaks Taanile teostavad piirikontrolli Norra, Prantsusmaa, Saksamaa ja Austria.

Schengeni kokkuleppe alusel võib liikmesriik kehtestada ajutise piirikongtrolli, aga ajutine on suhteline mõiste. Kontrollist teatatakse enamasti 6 kuud ette. Taani ja Rootsi vahel alustas piirkontrolli esmalt Rootsi 2015. aastal. Pärast seda alustas Taani piirkontrolli Saksamaa piiril. Rootsi piirikontroll on kestnud juba ligi neli aastat, seda poole aasta kaupa. Kontrollitakse neid, kes ei näe välja nagu rootslased. Kokku saabus 2015. aastal Euroopasse 1,2 miljonit pagulast.

“He haluavat, ettei se vuoda heidän puolelleen” – Tanska aloittaa rajatarkastukset Ruotsin rajalla

Malmö Mieletöntä, tyhmää, epäilyttävää, ymmärrettävää. On aamuruuhka-aika Malmön päärautatieasemalla Ruotsissa. Reaktiot Tanskan tuoreeseen päätökseen jakautuvat kuin asemalta ulos syöksyvät raiteet, kaikkiin suuntiin. Lännessä rata vie sillalle ja Tanskan pääkaupunkiin Kööpenhaminaan.

Kommentaarid
(Külastatud 413 korda, 1 külastust täna)