Soomlane leiutas klaasi, mis paindub nagu metall ja ei lähe katki

Soomlane leiutas klaasi, mis on tugevam kui teras ja paindub nagu metall ilma katki minemata. Klaasi, mis paindub ja venib nagu metall leiutas teadlaste grupp soome teadlase Erkka Frankbergi eestvedamisel.

Avastus on nii muljetavaldav, et see avaldati teadusväljaandes Science. Alumiiniumoksiidist valmistatud klaas on tavalisest kümme korda tugevam ja isegi terasest tugevam. Materjali tooraineid on maailmas küllaga ja kasutusvõimalusi piiramatult, vahendab Yle.

Itaalias Milaanos Istituto Italiano di Tecnologias’es töötav Frankberg räägib, et oli ise üllatunud, kui nägi esimest korda klaasi venimas. Aatomid liiguvad klaasi sees, sellest tuleb venimine.

Tavaline aknaklaas koosneb põhiliselt ränioksiidist. See murdub kergesti, kuna aatomid ei liigu surve mõjul. Või siis aatomid liiguvad kõrgel kuumusel, aga mitte toatemperatuuril. Aklumiiniumoksiidis aga liiguvad aatomid toatemperatuuril ja seetõttu on see vastupidavam.

Teadlased valmistasid venivat klaasi alumiiniumoksiidist laseri abil. See protsess on keeruline ja nõuab kiiret jahutamist mõne tuhande kraadiselt temperatuurilt. Praegu suudetakse teha vaid juuksekarvast õhemat painduvat klaasi. Kui tahta paksust lisada, siis võib sisse tulla vigu ja tugevus kannatab. Nüüd on vaja uut läbimurret veel sellise klaasi valmistamiseks, et seda saaks tööstuslikult tootma hakata.

Praegu uurivad teadlased, kas ja kuidas oleks sellist klaasi võimalik kasutada tuumareaktorite kaitsematerjalina. See aitaks ära hoida Fukushima-taolised õnnetused. Samuti oleks sellisel klaasil kasutusvõimalusi nutitelefonides. Veel oleks uuel materjalil kasutusvõimalusi kosmoses. Näiteks saaks seda kasutada päiksepaneelide kaitseks, et tõrjuda väikeste meteooride lööke.

Uue avastuse juures lõid kaasa mitukümmend teadlast Soomest, Prantsusmaalt, Itaaliast, Austriast, Norrast ja USA-st. Soomes on aidanud kaasa Tampere ülikool. Frankberg naaseb Milaanost Tamperesse kevadel ja siis jätkatakse tööd uue materjaliga. Praegu 32-aastane Frankberg loodab, et näeb painduva klaasi kasutamist veel oma eluajal.

Mullistava löydös: lasi voi olla lujempaa kuin teräs – suomalaisvetoisen tutkijaryhmän tulos julkaistiin Science-lehdessä

Kansainvälisen tutkijaryhmä on onnistunut luomaan lasia, joka painuu kasaan ja venyy murtumatta huoneenlämmössä. Miksi lasi on niin haurasta? Mitä jos lasi ei menisikään kovasta iskusta säröille vaan siihen tulisi korkeintaan pieni lommo niin kuin metalliin? Näihin kysymyksiin etsii vastauksia tutkijatohtori Erkka Frankberg, joka sanoo olevansa ennen kaikkea ongelmanratkaisija.

Kommentaarid
(Külastatud 442 korda, 1 külastust täna)