Soomes väheneb kiiresti eakate arv vanadekodudes, suureneb tõhustatud abistamine

Soomes väheneb kiiresti vanadekodude klientide arv, samas suureneb tõhustatud abistamine. Soome terviseameti andmetel on Soomes vanadekodudes 5300 inimest, samas kui tõhustatud abi pakutakse 45 000 inimesele.

Vanadekodude elanike arv langes eelmisel aastal võrreldes üle-eelmisega 13 protsenti. Tõhustatud abistamisega vanurite arv aga kasvas 3 protsenti, vahendab Yle.

Abistatud elamist pakutakse inimestele, kes vajavad nii eluaset kui hooldust. Tõhustatud abi tähendab ööpäevaringset jälgimist. Vanurite teenuseid sai eelmise aasta lõpus iga kümnes vähemalt 65-aastane ja iga viies vähemalt 75-aastane. Vähemalt 85-aastastest sai teenuseid 42 protsenti.

Soomes on klientide arv vähenenud ka erivajadustega inimeste hooldekodudes. Möödunud aasta lõpus oli sellistes asutustes Soomes 630 inimest. Arv vähenes 15 protsenti võrreldes eelneva aastaga. Pikaajalisi kliente on erivajadustega inimeste hooldekodudes ligi 520.

Erivajadustega inimeste puhul on sama trend, mis vanuritel, et rohkem kasutatakse abistatud elamist. Abistatud elamisega erivajadusega inimesi oli Soomes 2018. aastal veidi alla 8700, seda on 2 protsenti enam kui eelneval aastal.

Ikääntyneiden laitoshoito on vähentynyt – yhä useampi saa tukea asumiseen

Tehostetun palveluasumisen asiakkaita oli lähes yhdeksänkertainen määrä vanhainkotihoitoon verrattuna. Yhä useampi ympärivuorokautista hoitoa tarvitseva ikääntynyt hoidetaan tehostetun palveluasumisen yksiköissä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL (siirryt toiseen palveluun) . Laitoshoito on ollut vähenemään päin jo useita vuosia. Siinä missä laitoshoito vanhainkodeissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla on vähentynyt, on taas tehostetun palveluasumisen käyttö lisääntynyt.

Kommentaarid
(Külastatud 278 korda, 1 külastust täna)