Soomes on avastatud tõhus vahend puukide hävitamiseks

Turu ülikooli loodusteadlased on leidnud pisikese putuka, mis aitab hävitada puuke. Nimelt leidub Soomes putukaid, kes elavad puukide sees nagu parasiidid.

Turu ülikooli teadlased on avaldanud teadusliku artikli puuke hävitava putuka Ixodiphagus hookeri kohta. Väike, poole millimeetri pikkune putukas hävitab puuke seestpoolt, vahendab Iltalehti.

Uurimuse kõige olulisem väärtus on selles, et see putukas elab Soomes, nimelt Seili saarel Nauvo saarestiku põhjaosas, Turu ligidal. Praegu pole veel teada, kui kaua on see liik Soomes elanud. Üks võimalus on, et seda pole varem avastatud, teine võimalus on, et see liik on just Soome jõudnud.

Kliima soojenemine ja puukide suurem paljunemine võib tähendada seda, et ka see pisike puugihävitaja jõuab Soome. Kui putukas Soomes ellu jääb, võib see hävitada viiendiku Soome puukidest. Puukide tõrjumine tähendab ühtlasi, et ka puukide levitatavad haigused nagu borrelioos ja ajukelmepõletik levivad vähem.

Putuka puhul on tegemist tõelise tapjamasinaga. Emane putukas muneb munad puugi sisse. Kui munad kooruvad, siis söövad vastsed puugi seest ära. Ilmselt aktiveeruvad munad siis, kui puuk imeb verd. Pärast seda süüakse puuk ära.

Soomes on Ixodiphagus’t teadaolevaltnähtud juba 1950ndatel, aga liigina leidis putukas kinnitust alles nüüd. Bioloogiline tõrje võib olla riskantne, kuna enne on vaja selgitada, kas putukas pole ohtlik teistele liikidele. Praegu näib, et Ixodiphagus on turvaline ja hävitab ainult puuke.

Tässäkö ratkaisu kesän punkkipiinaan? Brutaali tappokone mädättää puutiaiset sisältä – “Aikamoinen pikku sankari”

Turun yliopiston luonnontieteilijät ovat löytäneet Suomesta pistiäisen, joka tappaa puutiaisia raa’alla menetelmällä. Suomessa esiintyy pistiäistä, joka loisii punkeissa ja voisi hillitä haittalajin leviämistä. Turun yliopisto on tehnyt pilotinomaista tutkimustyötä. Löydökset herättävät toiveita. Pistiäisen elinolosuhteita pitää tutkia lisää Suomessa. Alati kasvavan puutiais- eli punkkikannan rajoittamiseksi saattaa olla olemassa luonnollinen, Suomessa aiemmin huonosti tunnettu keino.

Kommentaarid
(Külastatud 2,475 korda, 1 külastust täna)