Soomes on antibiootikumide tarvitamine vähenenud kolmandiku võrra

Soomes kirjutatakse praegu välja kolmandiku võrra vähem antibiootikumide retsepte kui 10 aastat tagasi, selgub ravimifirma Pfizer uuringust.

Eriti palju, 60 protsendi võrra on vähenenud väikelastele välja kirjutatud antibiootikumide kogused. Numbrites tähendab retseptide arvu vähenemine ligi miljonit retsepti aastas, vahendab Yle.

Aastal 2008 kirjutati Soomes välja 3,2 miljonit antibiootikumi retsepti, 2018. aastal aga 2,3 miljonit. Kõige enam, ligi 60 protsendi võrra on vähenenud väikelastele vanuses 0-4 eluaastat määratud antibiootikumikuurid. 5-17-aastaste antibiootikumide tarvitamine kahanes 43 protsenti ja üle 65-aastaste tarvitamine 17 protsenti.

Avalikkuses on viimasel ajal olnud palju juttu sellest, kuidas antibiootikume tarvitatakse ilmaasjata. See omakorda aitab kaasa antibiootikumidele immuunsete bakterite tekkele. Antibiootikumid aitavad ravida põletikulisi haigusi, aga viiruste vastu nad ei aita. Soomes aga kirjutatakse sellele vaatamata antibiootikume välja suhteliselt palju. Kõige vähem kirjutatakse Euroopas antibiootikume välja Hollandis, Eestis ja Rootsis.

Antibioottien käyttö vähentynyt lähes kolmanneksella Suomessa – viime vuonna kirjoitettiin miljoona reseptiä vähemmän kuin 10 vuotta aikaisemmin

Eniten, peräti 60 prosenttia, vähenivät pikkulapsille määrätyt antibioottikuurit. Suomessa kirjoitetaan lähes kolmannes vähemmän antibioottireseptejä kuin kymmenen vuotta sitten, selviää lääkeyhtiö Pfizerin teettämästä selvityksestä. Kelan tilastojen mukaan antibioottireseptien määrä väheni vuosina 2008-2018 yhteensä 29 prosenttia. Reseptien määrässä mitattuna se tarkoittaa lähes miljoonaa reseptiä vähemmän kuin vuonna 2008.

Kommentaarid
(Külastatud 119 korda, 1 külastust täna)