Soomes läheb nädala pärast veel suuremaks streigiks: kütus ja ravimid võivad otsa lõppeda

Nädala aja pärast ootab Soome tööstusettevõtteid streigilaine, mis mõjutab tootmisettevõtteid ja peatab ekspordi. Tanklatest võib otsa lõppeda kütus ja apteekidest ravimid.

Streigi mõjul jäävad tuntumatest ettevõtetest seisma Naantali ja Porvoo kütuse rafineerimistehased. Streik algab nädala pärast esmaspäeval, 9. detsembril ja kestab kolm ööpäeva, vahendab Yle.

Streigis osaleb ligi 100 000 inimest muu hulgas tehnoloogia, keemia ja puidu valdkonnas. Tootmine jääb seisma või on häiritud järgmistes ettevõtetes: Outokumpu, Kone, Orion Pharma, SSAB, UPM, John Deere, Kemira, Tikkurila, Abloy, Stora Enso, Wärtsilä ja Valmet.

Lisaks tööstusele jäävad seisma Neste rafineerimistehased Naantalis ja Porvoos. Neste pole olnud nõus streigi mõju täpsemalt kommenteerima. Arvatavalt on streigi mõju tanklates tunda.

Streik peatab ravimifirma Orion Pharma tootmise ja logistika Espoos ning tootmise Oulus. Kuivõrd streik puudutab ka logistikat, võib löögi alla sattuda ravimite tarne Soomes ja lähiriikides. Kriitilisem on Oulu tehas, kus toodetakse ravimeid maailmaturule. Osalt on tegemist ravimitega, mida kusagil mujal ei valmistata. Tööseisak võib põhjustada vähiravimiste puudust üle terve maailma.

Streigi mõju tööstusele on väga suur. Näiteks ainuüksi Soome keemiatööstuse päevakäive on 33 miljonit eurot.

Loppuvatko bensa ja lääkkeet? Teollisuutta uhkaa lakkosuma, joka sulkisi kokonaisia tuotantolaitoksia ja lamauttaisi viennin

Teollisuusliiton mukaan merkittävimmät alasajettavat laitokset olisivat Nesteen öljyjalostamot Porvoossa ja Naantalissa. Teollisuuden laaja lakko voi toteutuessaan vaikuttaa bensiinin ja lääkkeiden saatavuuteen Suomessa. Usean työntekijäliiton antama lakkovaroitus uhkaa sulkea viennille tärkeitä teollisuuden tuotantolaitoksia. Kolmen päivän työnseisaus alkaisi reilun viikon päästä, maanantaina 9. joulukuuta, ellei sovintoa löydy ennen sitä.

Kommentaarid
(Külastatud 5,412 korda, 1 külastust täna)