Soomes jätkub põlissoomlaste võidukäik, võimupartei sotsid üle aegade kehvemas seisus

Soomes jätkub rahvuskonservatiivsete põlissoomlaste võidukäik, nende toetus kerkis oktoobris rekordilise 23 protsendini. Samas on praeguse võimupartei sotside toetus langenud ülimadalale, 13,9 protsendini.

Teise opositsioonipartei koonderakonna toetus kerkis 17,3 protsendini. Roheliste toetus on 14,2 protsenti ja endise võimupartei keskerakonna toetus 12,9 protsenti, selgub Yle tellitud küsitlusest.

Nii kehv seis oli sotsidel viimati üle 5 aasta tagasi. Kui praegu toimuks valimised, siis neist mingit valitsuse moodustajat enam ei oleks. Nii madal oli sotside toetus viimati 2014. aastal. See on ühtlasi sotside praeguse juhi Anti Rinne kõige kehvem tulemus. Toetuse langus tuleb sellest, et inimeste ootused uuele valitsusele olid suured, aga midagi pole seni ära tehtud. Rahulolematus kajastub valitsusparteide tulemustes.

Põlissoomlaste toetus on eriti kerkinud Helsingis ja teistes linnades. Põlissoomlasi toetavad nii tavalised tööinimesed kui ka pensionärid. Põlissoomlasi toetavad eelkõige mehed, alla 23-aastased noored ja nö parimas tööeas 35–64-aastased inimesed. Sotsid on omakorda kaotanud naisi, alla 35-aastaseid ja üle 50-aastaseid valijaid.

Põlissoomlaste edu tähendab ühtlasi seda, et vahe teiste erakondadega järjest suureneb. Põlissoomlaste ja populaarsusest järgmise koonderakonna vahe on juba 5,7 protsendipunkti. Põlissoomlaste toetust on viimasel ajal kasvatanud ka valitsuse püüd hakata lihasöömist ja kütuse tarbimist vähendama, mis paljudele inimestele ei meeldi. Ühtlasi on põlissoomlased Soomes ainus erakond, kes on migratsiooni vastu.

Ylen kysely: Perussuomalaisten kannatuksessa kunnon hyppäys, demarien alamäki vain jatkuu

Mittauksen kärkipaikkaa pitävän perussuomalaisten ja toisena olevan kokoomuksen ero on kasvanut lähes kuuteen prosenttiyksikköön. Pääministeripuolue sosiaalidemokraattien ahdinko vain jatkuu. Puolue on menettänyt kannatustaan Ylen lokakuun mittauksessa 1,7 prosenttiyksikköä. Jos vaalit pidettäisiin nyt, SDP saisi 13,9 prosenttia äänistä. Näillä luvuilla puolue jäisi vaaleissa neljänneksi.

Kommentaarid
(Külastatud 292 korda, 1 külastust täna)