Soomes elav iraagi mees solvas sotsiaalmeedias šiia moslemeid ja sai trahvi

Soomes elav iraagi mees avaldas oma Facebooki kontol vägivaldseid videoid ja šiia moslemeid halvustavaid kirjutisi, mis tõi kaasa karistuse viha õhutamises rahvusgrupi vastu ja vägivallapiltide levitamise eest.

Rovaniemi ringkonnakohus jättis jõusse varasema süüdimõistva otsuse ja mehele määratud rahatrahvi. Mees end süüdi ei tunnistanud. Ta väitis kohtus, et tahtis avalikustada oma kodumaal toime pandud vägivallakuritegusid ning seoses sellega toetada oma poliitilisi seisukohti, vahendab MTV.

Mees tahtis välja tuua, et lisaks ISIS-ele külvavad Iraagis segadust poolsõjaväelised šiia jõugud. Ta väitis, et info polnud seotud šiia moslemite, vaid nende poolsõjaväeliste jõukudega. Iraagi elanikest enamus on šiia moslemid. Kohalikus ususõjas on ISIS sunni moslemite poolel.

Prokuröri väitel polnud mehe eesmärk levitada mitte infot, vaid vihakõnet ja konfliktsust. Vastuvõtukeskuses, kus mees 2016. aastal teo toimepanemise ajal elas läksid seal elanud šiia ja sunni moslemid omavahel nii tülli, et politsei pidi sekkuma.

Kohtu hinnangul polnud vägivaldse materjali avaldamine õigustatud. Toorest vägivalda sisaldavad salvestised ja info põhjustab avalikel külgedel rahutusi, hirmu ja viha ühiskonnas ja on seetõttu samaväärne vihakõnega.

Kohtu otsuses on öeldud, et poliitiliste seisukohtade avaldamine kuulub sõnavabaduse juurde, see käib ka solvavate ja probleemsete mõtete kohta. Samas aga ei kaitse sõnavabadus teatud inimesi või rahvusgruppe puudutavaid solvanguid. Mees sai trahvi 50 päevamäära ulatuses, mis on tema jaoks 300 eurot.

Kommentaarid
(Külastatud 135 korda, 1 külastust täna)