Soome väike külabaar pani üles koonduslaagri sildi ja sai rahvusvahelist tähelepanu

Soome lõunaosas Kärkölä vallas asuv Lappila külabaar Tankki on saanud rahvusvahelist tähelepanu seoses välisukse juurde kinnitatud sildiga.

Nimelt on Poola Auschwitzi muuseum avaldanud sotsiaalmeedias pildi, kus on näha, et baari välisukse kohal ripub silt kirjaga „Arbeit macht Frei” (tõlkes: Töö teeb vabaks). See tekst on üks Saksa natsivalitsuse olulisemaid sümboleid.

Koonduslaagri muuseumi arvates on piinlik, et seda sümbolit niimoodi kasutatakse. Auschwitzi laagris suri sõja ajal üle miljoni inimese, nende seas nii juute, venelasi, mustlasi, poolakaid kui seksuaalvähemusi.

Baari omanik Jussi Koskinen ütles väljaandele Seutu4, et pani sildi seinale lihtsalt nalja pärast. Baari juures on ka suurtükk ja muud huvitavat. Koskinen kommenteeris Yle-le, et mingit ideoloogiat seal taga pole, ta võib ka mõne Põhja-Korea lööklause üles riputada. Samuti kinnitas Koskinen, et ta pole mingi nats. Samas oli ta teadlik, et sellest võib tõusta kisa.

Soomes ei keela seadus natsisümbolite kasutamist. Küll on aga erakordne, et sellist sümbolit kasutatakse baari juures. Poliitajaloo professor Markku Jokisipilä ütles, et selline silt läheb üle hea maitse piiri ning see ei austa massimõrvade ohvreid.

Soome Sinebrychoffi õlletehas on andnud teada, et lõpetab baariga koostöö. Samas ütleb baari omanik, et teda see ei mõjuta. Kohalikust Lappila külast on tulnud asja kohta vaid üks kiri postkasti. Kliente käib baaris samapalju kui varem. Omanik ütles, et silt jääb esialgu alles, aga kunagi võib ta selle asendada sildiga „kuntouttavaa työtoimintaa” (tõlkes: rehabiliteeriv töö).

Kohalike külaelanike arvamused jagunevad kaheks: osa peavad seda sotsiaalmeedias maitsetuks, teised jälle täiesti süütuks.

Kommentaarid
(Külastatud 300 korda, 1 külastust täna)