Soome uus liiklusseadus nõuab ratturitelt tagatule kasutamist, lisaks mitmed muud uuendused

Soome uus, 2020. aasta juunis jõustuv liiklusseadus kohustab jalgrattaga sõitjaid kasutama pimedal ajal lisaks esitulele ka tagatuld.

Tagatuli ei pea olema kinnitatud ratta külge, see võib olla ratturi kiivri küljes. Tulede suunad ja värvid on samasugused nagu mootorsõidukitel: valge tuli ees ja punane taga, vahendab Helsingin Sanomat.

Soomes on praegu juba enamikul jalgratastel esituled. Tagatule kasutamine oli seni vabatahtlik, aga see tasub juba nüüd muretseda.

Teine suurem uuendus on see, et rattatee on tähistatud vaid siis, kui ristmikul peab rattale teed andma. Praegu on rattatee tähistatud ülekäigurajal triipude vahelise „avana”. Pärast uuendust ei pea rattur enam ristmikel mõistatama, kas peab autodele teed andma või mitte. Praegu peab rattur vaatama autodele kehtivaid „Anna teed” kolmnurkseid märke, tulevikus näeb ta rattatee pealt, kas peab teed andma või mitte. Kui on ainult ülekäigurada ning rattatee seal ei jätku, siis peab rattur teed andma.

Seaduses on ka täiesti uus tänava liik: rattatänav. Omavalitsus saab tänava muuta rattatänavaks, kus on eraldi rada autodele ja jalakäijatele. Rattatänaval on eelisõigus ratturitel, aga seal tohib sõita ka autoga. Kui seal sõita autoga, peab andma ratturile teed ja sõidukiirus peab olema nagu jalgrattal. Näiteks Oulus ja Joensuus on juba sellised tänavad, mille saab muuta rattatänavaks.

Uue seaduse järgi saavad ratturid sõita eri suundades ka ühesuunalisel tänaval, kui see on vastavalt tähistatud. Suuremas osas Põhja-Euroopa riikidest on selline süsteem olnud kasutusel juba kümmekond aastat ja kogemused on positiivsed. See ei tähenda, et kõik ühesuunalised tänavad muudetakse ratturite jaoks kahesuunalisteks, vaid seda otsustatakse iga tänava puhul eraldi.

Ratturite jaoks võetakse kasutusele täiesti uus liiklusmärk, mis tähendab, et teised liiklejad nagu autod ja trammid peavad ratturile teed andma. Selline märk võidakse panna näiteks teelõikudele, mis ristuvad rattateega, kus ratturil on eelisõigus. See on sarnane tavalise ülekäiguraja korraldusega. Selline märk on kasutusel Rootsis, aga sealne kogemus pole olnud täiesti positiivne.

Uus seadus lõpetab ka senise korra, kus rattaga ei tohtinud sõita ülekäigurajal. Uue seaduse järgi saab rattaga sõita ka ülekäigurajal, see on vajalik näiteks kohtades, kus on fooriga reguleeritud ristmik ja kui teisel pool teed enam rattatee ei jätku ning peab sõitma sõiduteele.

Lakimuutos pakottaa pyöräilijöitä käyttämään takavaloa – tämä kuva näyttää, miksi valon käyttöön kannattaa pakottaa

Uusi tieliikennelaki vaikuttaa monin tavoin pyöräilijöihin. Yksi keskeisimmistä muutoksista on se, että pyöräilijän on pimeällä käytettävä punaista takavaloa valkean etuvalon lisäksi. Takavalon ei välttämättä tarvitse olla kiinni pyörässä, vaan se voi olla kiinnitetty esimerkiksi pyöräilijän kypärään. Valojen suunnat ja värit ovat jatkossa siis samat kuin moottoriajoneuvoilla: valkea valo edessä ja punainen takana.

Kommentaarid
(Külastatud 592 korda, 1 külastust täna)