Soome ülikooli professor solvus Mannerheimi pildi peale ja palus tudengitel see seinalt eemaldada

Oulu ülikooli tudengid olid hämmingus, kui sotsioloogia professor Vesa Puuronen palus tudengite seltsiruumide seinalt eemaldada kuulsa väejuhi, marssali ja ekspresidendi Carl Gustaf Emil Mannerheimi pildi.

Puuronen ei pidanud õigustatuks Mannerheimi sellist austamist. Pilti oli kasutatud ka tudengite rebastepeoga seoses. Noor tudeng teenis plusspunkte, kui tegi koos „Marskiga” enekapildi, vahendab Kaleva.

Puuronen aga ütles tudengitele, et Mannerheim oli rassiteooria pooldaja ja osales Soome valgete väejuhina pärast kodusõda punaste julmas hukkamises. Tudengid kahetsesid professorile saadetud kirjas oma tegevust ja eemaldasid pildi seinalt.

Puuroneni väitel on tudengite seltsiruum avalik ruum, mis on eraldatud ülejäänud ruumidest vaid klaasseinaga ja kõik näevad sinna sisse. Professori arvates on ülikool kogukond, kuhu kuuluvad nii tudengid kui töötajad. Tegemist on tööruumidega. Kui seal on midagi häirivat, siis tuleb sekkuda.

Puuronen ei soovinud kommenteerida, kuidas teistes riikides suhtutakse ajaloolistesse persoonidesse ja nende piltidesse. Selfisid tehakse naljaga pooleks paljude asjadega seoses. Puuroneni arvates on siin aga asi naljast kaugel. Ta kiitis tudengeid, kes pildi eemaldasid.

Tudengite hulgas on aga Puuroneni reaktsioon tekitanud elava arutelu. Õpilased imestavad, miks kommenteerib professor lisaks pildile Mannerheimi poliitilist tausta. Professor Puuronen on varem olnud Soome kommunistliku partei liige ja hiljem vasakpartei esindaja Rovaniemi linnavolikogus. Ta oli erakonna kandidaat 2015. aasta parlamendivalimistel.

Oulu ülikooli seisukohalt on tudengitel õigus eneseväljenduseks. Ülikoolis on lubatud arutelu- ja sõnavabadus. See puudutab nii Puuroneni arvamust kui tudengite seltsiruumide sisustust.

Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta - ”Esitin oman käsitykseni asiasta”

Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen on pyytänyt yliopiston luokanopettajaopiskelijoita poistamaan marsalkka ja ex-presidentti Carl Gustaf Emil Mannerheim kuvan järjestön kiltatilasta. Puuronen moittii järjestöä kiistanalaiseksi luonnehtimansa marsalkan “kritiikittömästä” suosimisesta. Kuvaa on käytetty kiltatilassa myös yhtenä luokanopettajaopiskelijoiden fuksipassin tehtävistä. Passiin on saanut pisteitä ottamalla selfien “Marskin” kanssa.

Kommentaarid
(Külastatud 827 korda, 1 külastust täna)