Soome rallilegend: Tänaku otsus tuli üllatusena tervele rallimaailmale

Soome rallilegend Markku Alén ütles, et eestlase Ott Tänaku otsus juhtival kohal meeskonda vahetada tuli üllatusena tervele rallimaailmale. Oma karjääri esimese MM-võidu kindlustanud Ott Tänak otsustas järgmisel hooajal liituda konkureeriva Hyundai tiimiga.

32-aastase eestlase otsus tuli üllatusena nii Toyota tiimi juhile Tommi Mäkinenile kui suurele osale ülejäänud rallimaailmast. Aléni väitel kaotab Toyota sellega väga palju, kui juhtiv sõitja minema läheb. Ühtlasi ei saa Alén aru Tänakust, miks ta võitjatiimist lahkub, vahendab Ilta-Sanomat.

Alén ütles, et Tänaku lahkumine paneb väga raskesse olukorda nii Toyota kui Mäkineni. Kaks viimast aastat on kõik tehtud Tänaku heaks. Mäkinen pole teinud saladust, kui oluline oleks Toyota jaoks olnud lepingu jätkumine Tänakuga. Kõik teised asjad jäeti tahaplaanile, et saada Tänakut jätkama. Ometi Otsustas Tänak teisiti. Lahkumise põhjusi on palju spekuleeritud. Põhjus võib olla isikliku keemia puudumises ja Tänaku liiga kõrgetes nõudmistes.

Kogenud rallimanager Timo Jouhki on varem kritiseerinud Tänaku ja tema manageri Markko Märtini suhtumist läbirääkimiste ajal. Teadaolevalt oli nõutud asju, millega Mäkinen poleks saanud nõustuda.

Alén ütles Tänaku lahkumise kohta, et tema sellist asja rallimaailmast ei mäleta. Toyotaga 1990ndate algul mõned aastad sõitnud Alén ütles, et jaapanlased teevad tööd suure südame ja ambitsiooniga. Toyota teeb kõike sajaprotsendiliselt või mitte midagi, märkis Alén. Ja nüüd saabus selline kaotus. Maailmameister ja aasta lõppemas, kui peaks tegema PR-tööd ja muud. See lõppeb nüüd nagu linnulaul enne Austraaliat.

On spekuleeritud, et Mäkinen noolib järgmisena Toyota tiimi kuuekordset maailmameistrit Sebastian Ogieri. 35-aastasel prantslasel on taskus leping Citroeniga. Ogier oleks Aléni väitel Mäkineni jaoks suur lotovõit. Toyota aga lapiks sellega Tänakust jäänud auku. Aga kui Toyota ei saa Ogieri või näiteks Thierry Neuville’i, siis on järgmisel aastal raskem võita.

Soomes on spekuleeritud, kuidas mõjutab Tänaku lahkumine samas tiimis sõitva Jari-Matti Latvala olukorda. Latvalal on seljataga väga keeruline hooaeg ning tema jätkamine on lahtine. Latvala on andnud mõista, et kui Toyotaga ei jätkata, siis on rallikarjäär läbi.

Rallilegenda Markku Alén tyrmistyi Ott Tänakin tempusta Tommi Mäkiselle – “Ei kai tuollaista vedätystä…”

Rallikauden tämän hetken kuumimmasta puheenaiheesta ei ole epäselvyyttä. Uransa ensimmäisen MM-tittelin hiljattain varmistanut Toyotan ykköstähti Ott Tänak siirtyy ensi kaudeksi korealaistalli Hyundain riveihin. 32-vuotiaan virolaiskuskin lähtö kilpailijan leiriin tuli shokkina paitsi Tommi Mäkisen johtamalle Toyotalle myös suurimmalle osalle rallimaailmasta. Aktiivisesti rallin MM-sarjan tapahtumia seuraava lajilegenda Markku Alén piti siirtoa isona yllätyksenä.

Kommentaarid
(Külastatud 521 korda, 1 külastust täna)