Soome politsei mattus kuriteoteadete alla seoses vanade telesarjadega: kriminaalmenetlusi ei algatata

Soomes on viimasel ajal esitatud hulgaliselt kuriteokaebusi seoses vanade juhtumitega, seda nii väljaütlemiste kui telesarjade osas. Väidetakse, et need õhutavad viha rahvusgruppide vastu. Helsingi politsei leidis siiski, et kriminaalmenetlusi sarjade osas ei alustata, kuna telesarjad ei õhuta viga rahvusgruppide vastu.

Näiteks leidis üks kodanik, et 1987-1988. aastal Soome Yle eetris olnud saatesarjas Hymyhuulet pilgati saame ja mustlasi. Sama käis sarja Pulttibois kohta. Nimekirjas oli ka sari Salatut elämät, kus oli pilgatud teatud soolist suundumust.

Ühe avaldaja väitel rikub koomik Jope Ruonansuu oma pilaga välismaalaste õigusi. Stand-up koomik Ismo Leikola aga esineb ühe avaldaja arvates vihakõnega ristiusu vastu.

Üks inimene on teinud kuriteoteate seoses Salo, Kaarina ja Halikko raamatukogudes olevate filmidega “Pekka ja Pätkä neekereinä”, kus halvustatakse rahvusvähemusi.

Helsingi politsei aga otsustas, et kriminaalmenetlust nendes asjades ei alusta, kuna „kultuuri- ja meediaajalugu moodustab praktiliselt põhjatu võimaluse kuriteoteateid esitada”. Mõnesid teateid pidas politsei liiga üldisteks. Helsingi politsei andis ühtlasi teada, et pole antud asjades järelvalvet tegev asutus.

Politsei andis põhjalikuma arvamuse vaid sarja Hymyhuulet kohta. Politsei hinnangul on võimalik, et saates pilgatakse saame ja mustlasi. See on aga nö kunstiline hinnang. Kuriteo koosseisu koha peale on oluline, et saates otseselt ei väideta, et kõik mustlased oleksid joodikud, laisad, nõrgamõistuslikud või räpased. Politsei hinnangul võib selline mulje jääda vaid siis, kui vaataja ise nii arvab.

Kommentaarid
(Külastatud 218 korda, 1 külastust täna)