Soome peaminister kahetseb, et ei veetnud rohkem aega kodus koos lastega

Kui Soome peaminister Antti Rinne oli ametis ametiühingujuhina, siis läks tööle varahommikul ja unustas end sinna hilja õhtuni. Tema pikk äraolek kajastus isegi tütarde mängudes, on tütred rääkinud Rinne elulooraamatus.

Rinne tunnistab, et see tõesti nii oli, et teinekord venisid tööpäevad öösse välja. Muidu on aga Rinne üritanud oma elu sättida nii, et saaks võimalikult palju olla koos lastega enne ja pärast lasteaeda või kooli minekut, vahendab Iltalehti.

Kui Rinne oli 6-7 aastat ettevõtja, siis sai päris hästi oma aega sättida. Sel ajal kannatas suhe naisega, aga lastega oli kõik hästi. Tööd tegi ta öösel.

Elulooraamatus on tütred toonud välja isa autoritaarse kasvatuse, kus isa võis kogu aeg elutoas telerit vaadata, aga lapsed köögis mitte. Rinne perre kuuluvad kaks täiskasvanud tütart eelmisest suhtest, eksnaise kaks tütart varasemast suhtest ja lisaks kolm lapselast. Praeguse abikaasa Heta Ravolainen-Rinnega peaministril lapsi pole.

Rinne kahetseb, et ei veetnud rohkem aega koos lastega. Ta põhjendab seda toonase arusaamaga, et oli oma töökohal asendamatu. Tol ajal 1990ndate algul oli tavaline, et mehed olid rohkem tööl. Statistika järgi on see jätkuvalt nii ja Rinne märgib, et seda tuleb muuta.

Kela andmetel kasutasid isad 2018. aastal vaid 10,2 protsenti vanemapuhkuse rahast. Nüüd tahetakse seda muuta nii, et mõlemad vanemad saavad lapsega kodus olla. Eeskuju tahetakse võtta Islandist, kus on paindlik kooliaeg, mis võimaldab lastel rohkem aega veeta koos vanematega.

Peaminister julgustab mehi misaks saama väitega, et isaroll on olnud tema kõige olulisem roll elus ja ta ei vahetaks seda millegi muu vastu.

Antti Rinne katuu, ettei ollut enemmän kotona lasten kanssa – mikään lepsu isä hän ei ollut: “Emma toi läksiäislahjaksi viinipullon, sen nimi oli Nipozzano…”

Kun nykyinen pääministeri Antti Rinne (sd) vielä teki pitkää työpäivää ay-pomona, isän työt heijastuivat jopa tytärten nukkeleikkeihin. – Niissä kävi joskus niin, että kun isä lähti aamulla töihin, niin se unohtui sinne koko illaksi, tyttäret muistelevat tuoreessa Rinteen omaelämäkertakirjassa. Nyt isä istuu pääministerin työhuoneessa Valtioneuvoston linnassa ja naurahtaa tytärtensä muistolle.

Kommentaarid
(Külastatud 100 korda, 1 külastust täna)