Soome õiguskantsleri abilt uued suunised – nüüd jäetakse ära kooliekskursioone

Soome haridusamet on muutmas juhiseid seoses tasuliste kooliekskursioonidega. Nimelt sätestas õiguskantsleri abi, et õpilastelt ega vanematelt ei tohi enam ekskursioonide tarbeks raha küsida.

Mitmetes koolides on asjad lahendatud nii, et osa õpilasi, kes soovivad, sõidavad reisile, teised veedavad sel ajal aega kooli juures. Näiteks koolide talvine mäesuusareis maksab 40-45 eurot õpilase kohta, selle sees on sõit ja mäepiletid. Lisaks sellele tuleb maksta varustuse laenutuse eest. Raha kogutakse otse vanematelt, vahendab Yle.

Tänavu aga tuleb selliste reiside plaanid ringi teha. Reisid võivad üldse ära jääda seoses õiguskantsleri abi oktoobris edastatud seisukohtadega. Õiguskantsleri abi tugines asjaolule, et põhikooli haridus peaks olema kõigile tasuta. Vanematelt ei tohi seetõttu raha küsida ekskursioonide tarbeks, vaid kool peab ise leidma võimalused sellisteks tegevusteks väljaspool kooli.

Koolid pole sellega rahul, kuna seaduses on öeldud, et tasuta haridus puudutab kooli õppematerjale ja töövahendeid. Ekskursioonid ja reisid toimuvad vaid üksikutel päevadel ja see võimaldab kogeda midagi sellist, mida õpilased näiteks perega koos ei saaks teha.

Üks variant on see, et kool maksab osadele õpilastele reisid kinni. Samas aga seda ei soovitata, sest see diskrimineeriks teatud peresid. Ainus võimalus on see, et õpilased ise koguvad reisiks raha kokku ja selle eest korraldatakse klassiekskursioon.

Apulaisoikeusasiamies jyrähdys iski jälleen – nyt perutaan koululaisten retkiä

Apulaisrehtorin mukaan koulu on tarjonnut mahdollisuuden päästä kokemaan jotain sellaista, mitä ei ehkä muuten pääsisi kokemaan. Talviliikuntapäivä koululla vai laskettelureissu Tahkolle? Näistä kahdesta vaihtoehdosta Lappeenrannan Kimpisen koulun oppilaat ovat vuosittain saaneet valita itselleen mieluisan tavan viettää koulun liikuntapäivää. Tuhannen oppilaan koulussa oppilaista valtaosa on jäänyt koululle viettämään tavanomaista liikuntapäivää.

Kommentaarid
(Külastatud 301 korda, 1 külastust täna)