Soome mees keeldus minemast tööle 9 euro eest päevas – miks peaksin?

Paljud Soome töötud suunatakse nö taastuvale tööle vastu nende tahtmist. Üks sellistest meestest on 30-aastane Lauri, kes käib muuseumitööl. Töö talle meeldib, aga saadav tasu mitte.

Lauri väitel peaks ikka töö tegemise eest korralikult raha saama. Ta käib tööl kolm korda nädalas. Taastuva töö puhul makstakse lisaks töötutoetusele 9 eurot päevas töötasu. Selline töö on mõeldud töötute olukorra parandamiseks, vahendab Yle.

Lauri sündis enneaegsena ja seetõttu ei saa tervise tõttu kõiki töid teha. Tal on probleeme mälu ja õppimisega, näiteks pole tal juhiluba.

Soomes on ka selliseid töötuid, kes käivad taastuval tööl täiesti tasuta. Seadus näeb aga ette tasu maksmist. Samas saab Lauri tööl juhendamise abil hakkama, ta maksab üüri, on olnud 8 aastat paarisuhtes, ei joo ega suitseta.

Ka 56-aastane soomlane Jari suunati samamoodi taastuvale tööle vastu tema tahtmist. Mees tööle ei ilmunud, vaid ütles, et on haige. Mees ütleb, et talle makstaks töö eest 9 eurot päevas, aga ta ei tea siiani, mida ta tegema peab. Enne töö kaotamist töötas Jari ettevõtjana ehituse alal. Probleemid jalgade ja kätega aga tegid lõpu tema puussepa tööle. Kindlustus ja Kela pole mehele töövõimetust määranud. Nende asutuste arvates suudab Jari omale ise leiba teenida. Ta on olnud haiguslehel ja saanud töötutoetust.

Jari hakkas saama töötutoetust 2014. aastal. Kaks aastat hiljem 2016. aastal lepiti kokku taastuva töö osas. Kava kohaselt pidi ta käima tööl ühel päeval nädalas, 4 tundi päevas. Algul haiguslehest piisas, et mees ei pidanud tööle minema. Hiljem aga hakati nõudma eraldi arstitõendeid puudutud päevade eest. Pärast seda jäi nende päevade eest töötutoetus saamata.

Kui Jari haiguspuhkus lõppes, suunati ta taas tööle ja kui ta tööst keeldus, siis jäeti töötutoetusest ilma. Mees kardab tööle minna ka seetõttu, et võib edaspidi ilma jääda töövõimetuspensionist. Tänavu kevadel kaebas mees asja edasi õiguskantslerile. Õiguskantsleri abi palus selle peale asja selgitada kohalikul Sastamala tööteenistusel. Selgituse kohaselt suunati Jari taastuvale tööle, kuna tema töövõime ja olukord ei võimalda tal tavatööl käia. Taastuva töö eesmärk oli välja selgitada mehe võimekus eri töid teha. Selgituse kohaselt ei esitanud Jari selliseid tõendeid, mille järgi ta ei saa oma tervise tõttu üldse tööl käia.

Sastamala töötute olukord tekitas poleemikat septembris, kui selgus, et sealsed töötud on käinud ettevõtetes tööl üldse ilma palgata. Näiteks käidi kohalikus mööblifirmas valmistamas vannitoa peegleid. Nüüd selgitatakse, kas selline tegevus on olnud seaduslik. Pärast seda loobusid kaks kohalikku ettevõtet koostööst kohaliku tööbürooga.

Praegu on töötu Jari taas haiguslehel kuni aasta lõpuni. Järgmise aasta kohta mees veel ei tea, mida teeb, aga ilmselt ei lähe ta tööd otsima, vaid taotleb pigem toimetulekutoetust.

Jari Matikainen, 56, kieltäytyi menemästä kuntouttavaan työtoimintaan 9 eurolla päivässä: “Miksi minä sinne menisin?”

Yle tapasi myös kolmikymppisen Lauri Niemisen, joka saa museossa yhdeksän euroa päivässä, vaikka haluaisi oikeisiin töihin. Moni työtön ohjataan kuntouttavaan työtoimintaan vasten tahtoaan. Yle tapasi kaksi miestä, joiden mielestä työtoiminta on heille väärä paikka. Lauri Nieminen, 30, käy kuntouttavassa työtoiminnassa sastamalalaisessa museossa. Niemisen mukaan työtehtävät ovat erittäin mukavia, mutta niistä saatava korvaus ei.

Kommentaarid
(Külastatud 1,146 korda, 1 külastust täna)