Soome keskerakondlased kaaluvad peaminister Rinne kukutamist

Soome postifirma kriis viis reedel ametist riigifirmade omandisuhete eest vastutava ministri Sirpa Paatero. See samm aga ei rahulda sotside valitsuspartnerit keskerakonda.

Keskerakonna toetajad survestavad rahvaesindajaid ja on veendumusel, et sotsist peaminister Rinne on usalduse kaotanud. See on pannud keskerakondlased kaaluma peaministri vahetust, vahendab Iltalehti.

Keskerakonna rahvasaadikud on öelnud, et isegi rahulikumatel keskerakondlastel hakkab usk Rinnesse kaduma. Levimas on arvamus, et kas jätkatakse ilma Rinneta või üldse mitte. Sama on rääkinud kuluaarides endine peaminister Juha Sipilä.

Kuluaarivestlustes on välja öeldud, et keskerakond peaks talitama sarnaselt nagu sotsid 2003. aastal, mil sotsid andsid teada, et peaminister Anneli Jäätteenmäki on usalduse kaotanud ja ta tuleb välja vahetada. Nii ka läks.

Järgmise nädala teisipäeval korraldavad opositsioonierakonnad parlamendis valitsuse usaldushääletuse. Valitsus kukub, kui keskerakonna liikmete toetust pole. Seetõttu on keskerakond võtmepositsioonil peaministri vahetust nõudes. Keskerakonnal ja teistel valitsuserakondadel pole huvi kukutada tervet valitsust, mis võib kaasa tuua erakorralised valimised. Üksiku ministri ja isegi peaministri vahetus on teine asi.

Rahvasaadik ja rahandusminister Mika Lintilä on nõudnud sotsidelt ja peaminister Rinnelt keskerakonnale täiendavaid selgitusi, et olla kindel, et pole mingeid muid asjaolusid, mis võiks kõigutada peaministri tooli. Nädalavahetusel on keskerakondlased laiali oma piirkondades oma valijate juures, et saada infot ja juhiseid, kuidas edasi tegutseda.

Keskustassa kentän paine on kova – eduskuntaryhmässä harkitaan jo Rinteen kaatamista

Postin kriisi johti perjantaina omistajaohjauksesta vastanneen ministerin Sirpa Paateron (sd) eroon. Se ei kuitenkaan ole tyynnyttänyt SDP:n hallituskumppanin keskustan rivejä. Keskustan kentän paine kansanedustajiin on koventunut. Viestit kentältä ovat, että luottamus pääministeri Antti Rinteeseen (sd) on mennyt. Tämä luonnollisesti vaikuttaa keskustan kansanedustajiin, joiden joukossa jo vakavasti harkitaan mahdollisuutta, että keskusta vaatisi pääministerin vaihtoa.

Kommentaarid
(Külastatud 132 korda, 1 külastust täna)