Pooled soomlased saavad liiga vähe tiamiini – tekitab imelikke vaevusi

Tiamiin ehk B1 vitamiin tuvastati 1936. aastal kõigepealt B-vitamiinide hulgas. Algul teati, et tiamiin hoiab ära beriberi-nimelist ainepuudusest tingitud haigust. Hiljem on aru saadud, et ainel on organismile palju suurem mõju.

Tiamiini päevane soovituslik kogus on naistel 1,1 milligrammi ja meestel 1,3 milligrammi. Noortel meestel on soovituslik kogus 1,4 mg ehk veidi suurem. Üle 60-aastastel on soovituslik kogus madalam: naistel 1,0 mg ja meestel 1,2 mg, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome toitumise-alase uuringu Finravinto 2017 andmetel saavad pooled soomlased liiga vähe tiamiini. Millest see tuleb?

Tiamiin on veeslahustuv aine, mis koguneb organismis põhiliselt maksas, lihastes ja ajus. Kui inimene ei saa toidust piisavalt tiamiini, siis varud ammenduvad ja tekivad ainepuudusest tingitud vaevused. Puudus põhjustab närvisüsteemi häireid ja eluohtlikke südamehäireid.

Tiamiini puudus on levinud seal, kus süüakse palju kooritud riisi, sest tiamiin on põhiliselt riisikestades. Soomes esineb tiamiini puudus neil, kes tarbivad palju alkoholi. Kroonilistel alkohoolikutel põhjustab tiamiini puudus Wernicke-Korsakovi sündroomi, mille tagajärjeks on püsiv ajukahjustus ja ilma ravita järgneb surm.

Tiamiini saamist takistavad ka teatud ainevahetushaigused ning toitumishäired. Rasedusaegne iiveldus ja maovähendusoperatsioonid võivad samuti kaasa tuua tiamiini puuduse organismis.

Tiamiin mängib olulist rolli rakkude ainevahetuses. Eriti tähtis on tiamiin närvisüsteemile, aga see osaleb kõigi rakkude töös. Seetõttu mõjutab tiamiini puudus organismi mitmel eri moel. Näiteks tasub tiamiini saamist kontrollida diabeetikutel. Tiamiini piisav tarbimine arvatakse ära hoidvat koguni vaimuhaigusi ja Alzheimeri tõbe. Tiamiini puudulikkus mõjutab ka südame tööd. Tiamiini suur puudulikkus põhjustab südame seiskumist, isegi väikse puuduse kaotamine parandab südame tööd.

Kuigi pooled soomlased saavad liiga vähe tiamiini, ei maksa sellest veel paanikasse sattuda. Kerge puudus ei too kaasa suuri vaevusi. Kui aga puudus on suurem, näiteks haiguse tagajärjel, siis võivad tekkida omapärased vaevused. Põhjust on sageli raske tuvastada. Varased ainepuuduse nähud on isu puudus, kaalu langus, väsimus, vaimsed häired ja unehäired. Need vaevused aga võivad olla paljude muude hädade tagajärg.

Tiamiini üleküllus pole teadaolevalt ohtlik. Neerud eemaldavad organismist üleliigse tiamiini. Ülisuured kogused võivad põhjustada allergilisi reaktsioone, aga sellegipoolest tarvitamisele ülempiiri seatud pole.

Mõnedes riikides lisatakse tiamiini süsteemselt jahudele. Euroopas on see põhjendatud neis riikides, kus süüakse palju valget leiba. Soomes lisati tiamiini nisujahule aastail 1974-1994, aga lõpuks sellest loobuti.

Mitmekülgne toit sisaldab piisavas koguses tiamiini. Soomlased saavad tiamiini põhiliselt sealihast, kartulist, täisteraviljadest, kalast, hernestest, ubadest ja muust taimsest toidust. Tiamiini on palju ka toidupärmis, merevetikates ja seemnetes ning pähklites.

Kuumutamine ja mitmed säilitusmeetodid muudavad tiamiini organismile kättesaamatuks. Seda eraldub ka keetmisvette. Samas teatud kogus tiamiini jääb alles, nii et päris toortoidule pole vaja üle minna.

Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

Tiamiini eli B1-vitamiini löydettiin vuonna 1936 ensimmäisenä B-ryhmän vitamiineista. Aluksi tiamiinin tiedettiin torjuvan beriberi-nimellä kulkevia puutostauteja. Sittemmin sillä on ymmärretty olevan paljon laajempikin merkitys elimistön toiminnalle. Tiamiinin päivittäinen saantisuositus on naisilla 1,1 milligrammaa ja miehillä 1,3 milligrammaa. Nuorilla miehillä suositus on 1,4 mg eli hieman korkeampi.

Kommentaarid
(Külastatud 461 korda, 1 külastust täna)