Pakid hilinevad, kirjad võivad kohale tulla alles uuel aastal – nii mõjutab postitöötajate streik Soome argielu

Soomes täna algav kuni kuu aja pikkune postitöötajate streik hõlmab ligi 10 000 postitöötajat ja selle tõttu võivad kirjad kohale tulla alles uuel aastal. Postipakke mõjutab streik vähem, aga nende kohalejõudmine võib venida mitu päeva kauemaks.

Streik kestab praeguse seisuga kuu aega ehk 8. detsembrini. Kuni selle ajani on pärsitud kõigi postisaadetiste liikumine. Ajakirjade kojukanne ja kirjade edastamine viibib kuu aega. Pakid liiguvad kiiremini, kuna seal on käsitööd vähem, aga ka postipakkide liikumises esineb viivitusi, vahendab Ilta-Sanomat.

Streigi ajal on pärsitud kõigi kirjade, kaasa arvatud arvete edastamine. Kirjad võivad hilineda nädalaid. Helsingi ja Kuopio haiglad andsid teada, et klientidega suheldakse streigi ajal kirja asemel telefoni teel. Streigi ajal hilinenud arvete maksmisel ei tohiks ettevõtted klientidele arvestada viivise intressi. Teatud juhtudel või postifirma Posti olla sunnitud hüvitama arvete edastamata jätmisega tekitatud rahalise kahju.

Sotsiaalkindlustusameti Kela puhul võib streik pärssida töötutoetuste ja toimetulekutoetuste maksmist. Kõige lihtsam viis arved õigel ajal kätte saada on kasutada Posti rakendust OmaPosti, mille kaudu saab arveid saata elektroonilisel kujul.

Streik pärsib ka pankade asenduskaartide saatmist. Näiteks OP-grupp soovitab jätkata olemasolevate pangakaartide kasutamist.

Ajalehed peaks kohale tulema normaalselt, aga viibib Posti poolt levitatavate ajakirjade edastamine. Postipakkide puhul soovitatakse arvestada mõnepäevase hilinemisega. Streigi aja sisse jääb ka elektroonikafirmade soodusmüügipäev nn Black Friday 29. novembril. Streik ei tohiks postimüüki siiski oluliselt takistada. Klientidel soovitatakse oma tooted otse poest välja osta.

Jõulukaardid peaks õigel ajal kohale jõudma, eriti kui kaardid on pandud Posti punastesse jõulu-ümbrikutesse. Sel põhjusel jagatakse neid ümbrikuid tänavu eriti varakult.

Postitöötajate streik on suurendanud huvi teiste transpordi- ja kullerteenuste vastu nagu Matkahuolto, DHL, PostNord ja R-kioski Ärräpaketti.

Laskut ja korvaukset, joulukortit, paketit, lehdet – näin kuukauden postilakko vaikuttaisi arkeen

Maanantaina alkava postilakko hidastaa huomattavasti koko maan tavara- ja tietoliikennettä. Sunnuntaina PAU tiedotti, että se aikoo pidentää lakkoa aiemmin ilmoitetusta kahdesta viikosta jopa kuukauteen. Silloin lakko kestäisi 8. joulukuuta saakka. Lakko kattaa noin 10 000 työntekijää. Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasojan mukaan eniten lakko vaikuttaa paperipostiin, jonka sumaa kyetään selvittelemään vasta lakon päätyttyä.

Kommentaarid
(Külastatud 740 korda, 1 külastust täna)