Nõnda sai Soome vutimeeskond omale nime Huuhkajat (Öökullid)

Soome võidukas, end EMi finaalturniirile välja võidelnud jalgpalli rahvusmeeskond sai omale nime Huuhkajat (Öökullid) täiesti juhuslikult.

Kõik see toimus 2007. aasta 6. juunil. Helsingi Olympiastadionil oli käimas järjekordne EMi alagrupimäng Soome ja Belgia meeskondade vahel. Tribüünil istus Helsingi mees Janne Tukiainen koos oma sõbraga. Lootused mängu suhtes polnud eriti suured. Vaid mõni päev varem oli Soome kaotanud Serbiale, vahendab Yle.

Mängu oli mängitud vaid veerand tundi, kui järsku lendas staadionile suur lind, öökull, kes maandus platsi peale ning tiirutas kahe värava vahel. Mäng katkestati kümneks minutiks. Keegi ei teadnud, kuidas lind väljakult minema saada.

Siis sündiski Tukiaineni ja ilmselt veel paljude peas idee. Tukiainen oli aga see, kes seda edasi arendas. Ta arutas koos sõbraga, et Huuhkajat oleks hea nimi meeskonnale. Nad otsustasid, et seda peaks kuidagi laiemalt kuulutama. Väljakul töötas toona MTV endine spordireporter Christian Berg. Ta on Tukiaineni hea sõber. Tukiainen küsis Bergilt, kuidas talle selline asi meeldib ja Berg lubas asja korda ajada.

Berg oli ise samuti jälginud öökulli lendu kommentaatori kabiinist. Lind lendas tribüüni kohal kuni lõpuks kadus. Berg mäletab hästi Tukiaineni kõnet tol saatuslikul päeval. Ta oli juba varem mõelnud, et Soome võistkonnal võiks olla nimi, nii nagu hokimeeskond on Leijonat (Lõvid).

Olympiastadioni töötajad kutsusid öökulli Bubiks. Pole teada, kas lind mängis rolli või mitte, aga Soome võitis tookord Bosniat 2:0. Pärast mängu jooksis Berg välja koos operaatoriga. Kiirustati autole, kus oli kavas kirjutada telesaate tekst. Staadioni väljapääsu juures aga juhtis valvur tähelepanu kõrgetele kaskedele. Seal oligi see öökull. Siis oleks saanud võtta intervjuu öökullilt endalt, meenutab Berg.

Võibolla just see kohtumine linnuga tol suveõhtul oli otsustav: Berg kasutas õhtuses spordisaates Soome jalgpallimeeskonna kohta esimest korda nime Huuhkajat.

Tol aastal sai lind palju tähelepanu. Ta nimetati lausa Helsingi Aasta kodanikuks. Paljude arvates aga polnud see nimi jalgpalli rahvusmeeskonnale piisavalt väärikas. Sellele vaatamata hakati pärast toda päeva meeskonna kohta seda nime kasutama, seda tegid ka teised ajakirjanikud. Kõik, nagu öeldud sai alguse Helsingi mehe Janne Tukiaineni initsiatiivist.

Tiedätkö, mistä Huuhkajien nimi sai alkunsa? Tässä miehet, jotka toivat nimen koko kansan huulille

Suomen jalkapallon miesten A-maajoukkue sai nimensä yllättävästä sattumasta. Huuhkajien pääsyä EM-kisoihin juhlitaan, mutta mistä joukkue on saanut nimensä? Kaikki kiteytyy kesäkuun kuudennen päivän iltaan vuonna 2007. Helsingin Olympiastadionilla oli käynnissä peli silloisen Suomen miesten A-maajoukkueen ja Belgian välillä. Stadionin katsomossa istui tuona iltana myös helsinkiläinen Janne Tukiainen ystävänsä kanssa.

Kommentaarid
(Külastatud 249 korda, 1 külastust täna)