Ligi tuhande kassi tapjad said Soomes tingimisi karistuse, kassitapp oli aegunud

Sadu metsloomi ja linde ning ligi tuhat kassi autoaknast maha lasknud kolm Pohjanmaa meest said tingimisi vanglakaristused.

Mehed tunnistasid eeluurimisel üles ligi 800 kassi tapmise, lisaks jäneseid, metskitsesid, kalakajakaid, paar hirve ja ühe punarebase, vahendab Helsingin Sanomat.

Loomi tapeti auto aknast taskulambi valgel. Kõige karmima karistuse sai 24-aastane mees, kellele mõisteti 9 kuu pikkune tingimisi vanglakaristus. 20-aastane mees, kes oli tegude ajal alaealine, sai 6 kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse. Kolmas, 29-aastane mees sai 4 kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse.

Kõigile mõisteti jahipidamise keeld vahemikus 3-5 aastat. Kohus loobus mõnedes episoodidest, näiteks kassitapust, kuna see oli süüdistuse esitamise ajaks vananenud. 24-aastane mees tunnistas üles, et tappis paari aasta jooksul ligi 800 kassi. Teod toimusid Uusikaarlepyys ja Pietarsaaris aastatel 2016–2017. Mehed kohtus tunnistusi anda ei soovinud, mistõttu loeti ette täies ulatuses nende eeluurimisel antud ütlused.

Asi sai alguse sellest, et üks karusloomakasvataja oli andnud meestele loa lasta tema maadel maha metssigu. Siis hakkasid mehed öösiti tulistama auto aknast kasse. Edasi laienes jaht teistele loomadele.

Kohus leidis, et mehed olid maha lasknud vähemalt 14 kitse ja 20 jänest. Hirvi lasti maha kaks ja rebaseid üks. Kohus arvestas karistust kergendavaks asjaoluks seda, et mehed aitasid ise kaasa kuriteo uurimisele. Tõendid olidki loos ainult meeste endi ütlused.

Prokurör taotles, et jahipidamisel kasutatud auto väärtusega 16 700 eurot arvataks riigi tuludesse, aga kohus sellega ei nõustunud. Tegemist oli tavalise sõiduautoga, mis polnud soetatud jahipidamiseks. Mehed pidid aga maksma eri hüvitisi mikme tuhande euro ulatuses. Näiteks kajakate tapmise eest peavad mehed hüvitama riigile 2020 eurot. Ühe jänese hind oli 100 eurot, kitsel 300 ja rebasel 100 eurot.

Satoja eläimiä ampunut kolmikko sai ehdolliset vankeustuomiot Pohjanmaalla, lähes tuhannen kissan tappaminen hylättiin vanhentuneena

Satoja eläimiä ampunut kolmikko tuomittiin torstaina Pohjanmaan käräjäoikeudessa ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Miehet olivat esitutkinnassa myöntäneet ampuneensa muun muassa noin 800 kissaa sekä lukuisia rusakoita, metsäkauriita, rauhoitettuja kalalokkeja, pari valkohäntäpeuraa sekä yhden punaketun. Eläimiä oli metsästetty autolla taskulampun valossa. Ankarimman rangaistuksen sai 24-vuotias mies. Hänet tuomittiin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Kommentaarid
(Külastatud 122 korda, 1 külastust täna)