KUUM: Soome streik laieneb bussidesse, lennujaamadesse ja reisilaevadele

Täna ei jõutud postitöötajate streigi osas kokkuleppe, mistõttu streik jätkub ja laieneb ning mõjutab bussiliiklust, lennujaamade tööd ja reisilaevu.

Soome auto- ja transporditöötajate ametiühing AKT on teatanud, et eeloleval esmaspäeval kell 3 hommikul alustavad streiki Helsingi piirkonna kohaliku transpordi töötajad ehk bussi-, trammi ja metroojuhid. Streik kestab ööpäeva kuni teisipäeva hommikuni, vahendab Taloussanomat.

Lisaks on kavas lõpetada postisaadetiste transport. AKT-l on kavas lisameetmeid, mis avalikustatakse homme ja ülehomme.

Teenindustöötajate ametiühing PAM teatas, et lõpetab järgmise nädala esmaspäevast ametialase posti edastamise, kui selleks ajaks kokkuleppele ei jõuta. Piirang jõustub esmaspäevast ja kestab kuni 8. detsembrini.

Soome toiduainete valdkonna ametiühing on lubanud omalt poolt toetada streiki sellega, et keelatakse postisaadetiste edastamine. Keeld algab reede keskööl ja lõppeb 8. detsembril kell 24.00. Keeld tähendab, et postisaadetisi pole lubatud vedada toiduainete veoks mõeldud transpordivahenditega. Keeld puudutab ettevõtteid Posti Oy, Posti Palvelut Oy, Posti Kuljetus Oy ja Transval Group ning nende tütarfirmasid.

Meremeeste ametiühing kehtestab toetusmeetmed järk-järgult. Alates käesoleva nädala esmaspäevast ei võeta enam laevadele ega praamidele kodumaiseid ja rahvusvahelisi postisaadetisi. Kõik saadetised jäeti sadamatesse.

Alates neljapäevast ei võeta enam laevadele ega reisiparvlaevadele üldse veokeid ega konteinereid. Autotekile lubatakse ainult sõiduautod ja bussid. Jäälõhkujate töötajad lõpetavad töö. Järgmise nädala esmaspäeval lõpetatakse töö kõigil Soome lipu all seilavatel laevadel ja alused jäävad sadamasse. See tähendab, et seisma jäävad ka Silja Line’i ja Viking Line’i Soome lipu alla sõitvad laevad.

Tallink Silja laevadest puudutab see Turu ja Stockholmi vahel sõitvat Baltic Princess’i ja Helsingi ja Stockholmi vahel sõitvat Silja Serenade’i. Baltic Princess jääks sellisel juhul Turu sadamasse esmaspäeva, 25. novembri õhtul ja Silja Serenade Helsingisse teisipäeva, 26. novembri hommikul.

Viking Line andis teada, et streik puudutab laevu Mariella, Gabriella, Amorella, Viking Grace ja Rosella. Streik puudutab mitmeid tuhandeid reisijaid.

Lennundustöötajate ametiühing IAU on juba lõpetanud lennuposti saadetiste edastamise kuni postitöötajate streigi lõpuni. Lisaks andis IAU teada, et töö lennujaamades lõpetatakse eeloleval esmaspäeval kell 6 hommikul ja see katkestus lõppeb järgmisel hommikul. See katkestus puudutab kõigi Soomest ja Soome suunduvate lennufirmade lennukite tööd.

Elektriala ametiühing andis teada, et alustab toetusstreiki eeloleval esmaspäeval kell 6 ja see kestab kaks nädalat kuni 8. detsembri kella 24ni. Streigi ajal lõpetatakse kuue suure postikeskuse teenindamine. Need keskused asuvad Tamperes, Helsingis, Vantaal, Kuopios, Oulus ja Lietos.

Näin lakot leviävät busseihin, lentokentille ja risteilylaivoille

Työntekijäosapuolta edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hylkäsi maanantaina valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen, mikä tarkoittaa, että postilakko jatkuu. Neuvottelut jatkuvat keskiviikkona.Postilakko alkoi viikko sitten maanantaina. Kahden ensimmäisen viikon jälkeen eli 25. marraskuuta alkaen PAUn lakko laajenee koskemaan myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin lakon piirissä olisi yhteensä noin 10 000 Postin työntekijää.

Kommentaarid
(Külastatud 12,202 korda, 1 külastust täna)