Karm raport: Soome on tulemas uusi vägivaldseid välismaa grupeeringuid, mille mõjuvõim kasvab

Soome allmaailma on tulemas uusi rahvusvahelisi kuritegelikke grupeeringuid, mis on vägivaldsed ja mõjuvõimsad, selgub valitsusasutuste tarbeks koostatud raportist.

Ülevaade on valminud tänavu oktoobri lõpus. Selle põhjal on organiseeritud kuritegevus Soomes tugevalt juurdunud läbi eri võrgustike. Soome allmaailma on tulnud mõne viimase aastaga terve rida uusi grupeeringuid, millega senised rühmitused peavad kohanema, vahendab MTV.

Aastal 2017 laiendasid oma tegevust Soome kolm uut rahvusvahelist grupeeringut: Outlaws MC, Satudarah MC ja No Surrender MC. Kaks viimast on Soomes valdavalt migrantide kontrolli all. Lisaks on tekkinud mitmeid muid väiksemaid migrantide grupeeringuid. Raportis on viidatud Aafrikast pärit kurjategijatele.

Aafrika kurjategijad on Soomes olnud varem seotud narkoäriga, aga nende tegevus on rohkem organiseerunud nii Soomes kui mujal Põhja-Euroopas. Nigeeria päritolu kurjategijad on tänavu tõstnud pead näiteks Saksamaal, kus ametivõimud hoiatasid grupeeringute mõjuvõimu tugevnemise eest. Nigeeria grupeeringute kontrolli all on inimkaubandus, mastaapne narkoäri ja veebipettused.

Lisaks tõuseb Lääne-Balkanilt pärit kurjategijate roll. Albaania kurjategijad tegelevad kokaiiniga, lisaks panevad nad toime vargusi. Balkanilt pärit kurjategijad imbuvad sisse fiktiivsete abielude ja töölubade abil.

Lähis-Idast ja näiteks Iraagist pärit kurjategijad on seni tegelenud narkoäri ning pettustega. Lisaks on iraaklastel poliitilised huvid. Saksamaal tegutseb iraagi ja süüria päritolu liikmeid värbav grupeering Al-Salam 313, mis tegeleb muu hulgas relvade müügiga. Grupeering tegutseb teadaolevalt ka Rootsis. Iraagi ja süüria kurjategijad haaravad Saksamaal võimu türgi, kurdi ja liibanoni kurjategijatelt.

Raport maalib Soomest kokkuvõttes väga sünge pildi, kus organiseeritud kuritegevus ja selle mõju on tõusuteel. Soome narkokuritegudest 23 protsenti pandi 2019. aasta algul toime välismaalaste poolt. Esirinnas on eestlased, iraaklased, gambialased, rumeenlased ja albaanlased.

Lisaks on suurenenud Rootsi osa Soome imbuvas kuritegevuses. Seda on näha albaanlaste tegevuses Soomes. Soome kaudu liiguvad narkootikumid nii Venemaale kui Lääne-Euroopasse.

Välismaalased panevad Soomes toime jätkuvalt palju vargusi, aga varguste hulk on vähenemas. Vargustega paistavad Soomes silma rumeenlased, leedukad, grusiinid, ukrainlased, albaanlased ja poolakad. Kurjategijad kasutavad raporti järgi võltsitud isikutunnistusi.

Kommentaarid
(Külastatud 4,279 korda, 1 külastust täna)