Helsingi uues kortermajas tõsised probleemid siseõhuga

Helsingis Jätkäsaaris hiljuti valminud üdini ökoloogilises kortermajas Vihreistä vihrein (tõlkes: Rohelisest rohelisem) on ilmnenud tõsised probleemid siseõhuga, mistõttu on inimesed hakanud majast lahkuma.

Teadaolevalt on vähemalt kolmest korterist inimesed lahkunud, aga maja omanik firma TA-yhtiöt eitab mingeid probleeme. Maja nimi tuleb sellest, et ehitus on ökoloogiline ja maja katusele on rajatud roheline ala, kus saab taimi kasvatada, vahendab Helsingin Sanomat.

Juba varem on samas Jätkäsaaris ilmnenud siseõhuprobleemid tuttuues puidust kortermajade kvartalis Wood City. Probleemid ilmnesid juba ehituse käigus ja kvartali ehitaja SRV info kohaselt vead parandati. Vihreistä vihrein elamukvartal valmis 2017. aasta sügisel. Selle esimesed elanikud kurdavad nüüd tõsiste terviseprobleemide üle.

Probleemid ilmnesid vahetult peale majja elama kolimist. See tundus algul uskumatu, sest tegemist oli täiesti uue majaga. Korterites on igas toas eraldi ventilatsioon. Inimesed teatasid kohe maja haldajale, et midagi on ventilatsiooniga valesti. Keegi aga sellele tähelepanu ei pööranud.

Aasta pärast majas elamist ilmnesid terviseprobleemid juba paljudel. Ninad olid kinni ja silmad punetasid. TA-yhtiöt korraldas esimese siseõhu uuringu 2019. aasta algul, aga midagi probleemset ei leitud. Sellele vaatamata oli kortertites imelik lõhn, lisaks inimestel kõrvad sügelesid, kurk kuivas, iiveldas, tekkis väsimus ja uimasus.

Lisaks tundsid inimesed valu jalgades ja liigestes. Treppidest kõndimine muutus vaevaliseks. Lõpuks oli inimeste olukord nii kehv, et nad polnud võimelised enam tööl käima. Kuivõrd vaevused süvenesid, aga mingeid probleeme ei leitud, tellisid elanikud kohale hallituskoerad. Need avastasid igal pool probleeme.

Lisaks täiskasvanutele tekkisid probleemid lastel. Lastel olid hingamisteed kinni, jalad valutasid. Pärast seda, kui probleemid ilmnesid lapsel, läks üks pere elama maale. Seal vaevused kadusid. Tagasi linna tulles oli vahet kohe tunda. Nüüd on pere elanud kuu aega maal ja vaevused on kadunud. Pere hävitas enamuse riietest ja mööblist, kuna nende küljes oli imelik lõhn. Kodukindlustus ei hüvitanud midagi, sest sellega poleks keegi osanud arvestada.

Inimesed süüdistavad probleemides ventilatsiooni, mis ei tööta korralikult. Õhufiltrid saavad kiiresti täis ja ummistuvad. Lühikese ajaga koguneb filtrisse sentimeetri jagu tolmu. Inimesed räägivad, et on suhelnud maja haldajaga, aga see on nagu hane selga vesi. Siseõhuprobleemid on toonud kaasa põskkoopapõletiku ja bronhiidi. Pärast ärakolimist inimestel kohe probleemid kadusid. Üks inimene rääkis, et poleks eales uskunud, et seal ära kolib – tal oli merevaade, 51 ruutmeetrit ja üür 740 eurot kuus.

Algul arvati, et probleemid on seotud ehitustolmuga, aga need ajapikku ainult süvenesid. Üks endine elanik räägib, et tal tekkis majas elades esimest korda elus silmapõletik. Lisaks haigestusid lapsed varasemast rohkem ja köhisid enne magamaminekut. Nahale tekkis lööve. Majas tehtud uuringutes aga midagi ei tuvastatud.

Majaühistu Facebooki lehel on probleemidest pidevalt juttu. Majas on palju elanikke, kel on probleemid, aga seda ei suudeta millegagi tõestada. Maja omaniku suhtumine hämmastab samuti elanikke, kuna suhtumine on ükskõikne ja midagi ette ei võeta. Inimesi vaadatakse kui hullusid, kel on mõistusega midagi korrast ära. Samas on mitmetel majaelanikel tekkinud imelikud vaevused, millele ei leita põhjust. Lisaks inimestele on ilmnenud terviseprobleemid lemmikloomadel.

Maja omanikfirma TA-yhtiöt on seisukohal, et mingeid probleeme pole. Majas on tehtud rida uuringuid, mille kohaselt mingeid kõrvalekaldeid pole. Samuti pole tuvastatud probleeme ventilatsiooniga. Vihreistä vihrein elamukvartalis on kokku 55 elamisõigusega ja 66 üürikorterit. Majade ehitust on toetanud ARA fond. Lisaks on majal 2256-ruutmeetrine rohekatus ja aed. Maja sai 2017. aasta lõpus Helsingi linna kvaliteediauhinna.

Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

Huhut pahoista sisäilmaongelmista varjostavat Jätkäsaaren vihreistä vihrein -asuinkorttelia. HS:n tiedossa on, että ainakin kolmesta asunnosta on muutettu pois oireiden takia. Talon rakennuttaja ja omistaja TA-yhtiöt kiistää ongelmat ja vetoaa asunnoissa tehtyihin tutkimuksiin. Vihreistä vihrein -korttelin nimi tulee talojen yhteyteen tehdystä runsaasta viherrakentamisesta. HS on aiemmin kertonut Jätkäsaaren puukerrostalokortteli Wood Cityn kosteus- ja mikrobiongelmista.

Kommentaarid
(Külastatud 566 korda, 1 külastust täna)