Helsingi Slushil osales 29-aastane John Collison, kes tegi iseendast miljardäri – ta oli laval koos eestlasega

Helsingi tänavuse start-up messi Slushi üks peaesinejatest oli 29-aastane iirlane John Collison, kellest sai miljardär juba 29-aastaselt. Koos vennaga 2010. aastal asutatud veebimaksete firma Stripe väärtus on 32 miljardit eurot ehk kallim kui Soome tipud Nokia, Nordea või Kone. Soome IT-täht Supercell on väärt ligi 10 miljardit eurot ehk kolmandik sellest mis Stripe.

Collison müüs oma esimese ettevõtte 5 miljoni USA dollariga siis, kui oli kõigest 17-aastane. Pärast Iirimaal ülikooli lõpetamist läks ta edasi õppima USA-sse Harvardi ülikooli, mille jättis aga pärast esimest aastat pooleli, kuna asutas koos vennaga uue firma. Nüüd on selle firma Stripe väärtus 32 miljardit eurot, vahendab Helsingin Sanomat.

Collisoni vendadel on ettevõttest kummalgi ligi 10 protsendi suurune osalus. John Collison tunnistab, et edu on taganud teatud valikud, aga ka õnnel on oma osa. Tähtsat rolli mängis see, et vendade vanemad olid mõlemad ettevõtjad ja nende kodus olid varakult olemas arvutid, millega nad said mängida. Stripe sündis vendade varasema kogemuse baasil. Nad avastasid, et kõik muu arenes kliiresti, välja arvatud maksed. Kontroll oli pankade käes, kes aga eriti ei soovinud asja arendada. Praegu kasutab maailmas Stripe’i üle miljoni ettevõtte, teistes seas näiteks Soome firmad Hesburger, Fortum, Fazer ja Sanoma. Enamus Stripe’i kasutajatest on väiksemad ettevõtted, ent huvi tunnevad ka suured, sest firmade enda makseteenuste arendamine on kulukas.

Koos Collisoniga esines Slushil eestlane, taksoteenuste firma Bolti 25-aastane asutaja ja juht Markus Villig, kes asutas firma samuti koos vennaga. Villig rääkis, et oli ettevõtlusest vaimustuses juba lapsena, kui sai aru, et Eestist võib interneti abil maailma vallutada. Enne seda oli väga raske maailmaturule pääseda.

HS-haastattelu: Slushissa vieraillut John Collison, 29, teki itsestään miljardöörin – menestystuote löytyy myös Hesburgerin sovelluksesta

Yrittäjä John Collisonin tarina on poikkeuksellinen jopa huppareihin pukeutuvien miljonäärien startup-maailmasssa. Irlantilainen Collison myi ensimmäisen veljensä kanssa perustamansa yhtiön viidellä miljoonalla dollarilla ollessaan vasta 17-vuotias. Sen jälkeen Collison sai irlantilaisissa ylioppilaskokeissa harvinaislaatuiset kahdeksan A1-arvosanaa. Hänen koulunsa innostunut rehtori kommentoi Irish Timesissa, että “tällaisia tuloksia nähdään harvoin”. Sitten Collison lähti opiskelemaan Harvardin yliopistoon Yhdysvaltoihin.

Kommentaarid
(Külastatud 162 korda, 1 külastust täna)