Helsingi elanikud esitavad libedate tänavate tõttu linnale massiliselt kahjunõudeid – umbes nii nagu Ameerikas

Oli 2018. aasta juulikuu viimane pühapäev, kell 17.25. Sooja oli 25 kraadi, aga linnas puhus tuul. Helsingis Roihuvuoris oli üks inimene kukkunud puu oksa tõttu. Kukkunud inimene nõudis Helsingi linnalt hüvitist 1477 eurot.

Helsingi inimesed nõuavad hüvitist eri asjade eest. Üks inimene näiteks oli libastunud lehtede all olnud tammetõru peal, teine nõudis kahjutasu kõnniteel katki läinud jalatsi eest, vahendab Helsingin Sanomat.

Linlastelt tuleb kokku ligi 600 hüvitise nõuet aastas. Enamus neist on seotud libastumistega. Lisaks on palju liiklusvahenditega seotud nõudeid nagu auku sõitmised, sõidukite liigutamise ja koristustöödega seotud kahjunõuded, samuti puude kukkumise ja tormiga seotud kahjud.

Enamasti on nõuded asjakohased, aga on ka selliseid, kust tuleb välja ameerikalik mõtteviis, et kõige eest saab midagi nõuda. Nõuete hulk on veidi suurenenud viimastel aastatel, kuna nõudeid on võimalik elektrooniliselt kergemini esitada.

Hüvitatud summad ulatuvad sadadest kuni tuhandete eurodeni. Kui inimene on libastunud ja ei saa selle tõttu tööle minna, siis hüvitatakse talle saamata jäänud tulu. Sellistel puhkudel võivad hüvitatud summad ulatuda kokkuvõttes sadade tuhandete eurodeni. Kohtusse jõuavad juhtumid harva, keskmiselt üks kord kahe-kolme aasta jooksul.

Enamus esitatud nõudeid aga lükatakse siiski tagasi. Nii juhtus ka Helsingis suvel tuule mõjul toimunud kukkumisega. Asja uurimisel selgus, et inimene polnud puu oksaga pihta saanud. Kukkumine oli seotud linlase äkilise liigutusega. Tõenäoliselt oleks aga kahju hüvitatud, kui puu oleks olnud nähtavalt kehvas seisukorras ja kukkumisohtlik.

Liukastelevat ja kompuroivat helsinkiläiset tehtailevat kaupungille röykkiöittäin vahingonkorvausvaatimuksia: “Näkyy amerikkalaisajatus, että kaikesta voi vaatia korvausta”

Heinäkuun viimeisenä sunnuntaina vuonna 2018, kello 17.25, oli Helsingissä aurinkoista. Lämpötila oli noin 25 astetta, mutta kaupungissa puhalsi navakka tuuli, selviää Ilmatieteen laitoksen säähavainnoista. Erästä kaupunkilaista kohtasi kuitenkin epäonni Roihuvuoressa Hedvigin rantapolulla: Kaupunkiympäristön toimialan pöytäkirjaan kirjatun vaatimuksen mukaan hän kertoo kaatuneensa puuskittaisen tuulen irrottaman puun oksan ilmavirran voimasta.

Kommentaarid
(Külastatud 220 korda, 1 külastust täna)