Uus trend Soomes: noored ei osta omale enam kortereid, vaid rendivad

Soomes on levimas uus trend, kus noored ei osta omale enam kortereid, vaid rendivad neid.

Soome statistikakeskuse andmetel elas eelmise aasta lõpus vaid alla poole ehk 48 protsenti 30-34-aastastest oma korteris. Veel 10 aastat tagasi elas oma korteris selles vanusegrupis 58 protsenti, vahendab Yle.

Muutus on olnud sama suur 25-29-aastaste vanusegrupis. Nendest elab oma korteris vaid 28 protsenti varasema 37 protsendi asemel. See trend on nähtav kõigis alla 40-aastaste vanusegruppides.

Üha enam inimesi eelistab elada üürikorteris. Elamispinna üürimine on eriti levinud alla 40-aastaste hulgas.

Soomes tervikuna on korteri omamine samuti vähem levinud. Kui veel 10 aastat tagasi elas oma pinna peal 66 protsenti soomlastest, siis eelmise aasta lõpus oli neid 63 protsenti.

Elamispindade ostjaid on samuti vähem kui varem. Üha enam noori lükkab oma eluaseme soetamise edasi võimalikult kaugesse tulevikku. Esimese elamise ostjate keskmine vanus oli 2018. aasta lõpus 28,8 eluaastat.

Muutostrendi jyllää: Yhä harvempi nuori aikuinen ostaa oman asunnon – samaan aikaan vuokra-asuminen yleistyy

Vuokra-asuminen on yleistynyt erityisesti alle 40-vuotiaiden parissa. Nuorista aikuisista yhä pienempi osuus asuu omistusasunnossa. Tilastokeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 30-34-vuotiaiden asuntokunnista enää alle puolet eli 48 prosenttia asui omistusasunnossa viime vuoden lopussa. Kymmenen vuotta sitten tällaisia asuntokuntia oli 58 prosenttia. Muutos on ollut yhtä kova 25-29-vuotiainen ryhmässä.

Kommentaarid
(Külastatud 371 korda, 1 külastust täna)