Soome valitsus tahab sundida kinnistuomanikke lisama elektriautode laadimiskohti – maksma peavad isegi need, kel pole autot

Soome valitsus on ette valmistamas seaduseelnõud, mis kohustab kinnistuomanikke rajama elektriautode laadimiskohti. Maksma hakkavad ka need, kel pole autot.

Valitsus põhjendab plaani sellega, et laadmiskohti on väga vähe, mis pärsib elektriautode soetamist, vahendab Yle.

Maksma hakkaksid eelnõu kohaselt ka need, kel endal autot pole. See nõue puudutab uusi ja renoveeritavaid maju, mille juures on üle 4 parkimiskoha. Igale parkimiskohale tuleks välja ehitada elektriauto laadimise valmidus. Lisaks tuleks kinnistu omanikul rajada laadimiskoht, kui mõni elanik soetab omale elektriauto.

Eelnõu mõte on selles, et ehitus- ja remonditööde käigus tehtaks juba vajalikud ettevalmistused ära, et hiljem poleks vaja hakata eraldi kaableid vedama. Hinnanguliselt maksab laadimise jaoks vajamineva kaabli panek 60-80 eurot meetri kohta. Teatud tingimustel võivad majaühistud taotleda riigilt toetust. Uued nõuded hakkaksid kehtima alates 2021. aastast.

Eelnõu kohaselt tuleb lisaks elumajadele rajada laadimiskohad ka muude hoonete juurde. Kui hoone juures on üle 10 parkimiskoha, tuleb vähemalt poolte kohtade juurde välja ehitada elektriautode laadimise valmidus ja vähemalt üks laadimiskoht.

Soome omavalitsuste liit on juba andnud teada, et on sellise eelnõu vastu. Liit on seisukohal, et esiteks tekiks nii laadimiskohti liiga palju ja nad oleksid vales kohas. Nõuded puudutaksid näiteks lasteaedu, koole, haiglaid ja muid avalikke ehitisi.

Omavalitsuste liit on seisukohal, et autot laetakse põhiliselt kodus, mujal väga harva. Kuivõrd kiirlaadimisega saab väga vähe sõita, pole see linnasõidul kuigi otstarbekas. Omavalitsustele läheks see muudatus maksma kümneid miljoneid eurosid. Laadimiskohad tuleks eelnõu kohaselt välja ehitada ka töötajatele, kelle auto seisab töö juures parklas.

Kui seadus läbi läheb, siis tooks see aastani 2030 juurde 171 000 uut laadimiskohta ning parklates 621 000 laadimiskoha võimaluse. Praeguse seisuga ei puuduta seadus vanemaid maju ja hooneid.

Uus eelnõu on tekitanud vastuseisu valitsuse sees ja näiteks vastu on Keskerakonna esindajad. Nende arvates toob seadus kaasa liiga suuri kulusid. Eelnõu kohaselt maksab ühe laadimiskoha väljaehitamine 1100-2300 eurot, aga praktika näitab, et selleks võib kuluda 5000 eurot.

Ka Soome kaupmeeste liit on asjale vastu, kuna see tähendaks, et kõigi hoonete juurde, kus on vähemalt 20 parkimiskohta tuleks laadimiskoht välja ehitada vähemalt 10 protsendi kohtade juurde. See tähendab Ikea puhul 553 uut kohta, Kesko, Lidli ja S-grupi poodidele üle 11 700 laadimiskoha ehitamist.

Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat lisäämään sähköautojen latauspisteitä - Myös autottomat voivat joutua maksajiksi

Lakiesitys on aiheuttanut kitkaa myös hallituksen sisällä. Keskustaedustajat vaativat lakiesityksen palauttamista uudelleen valmisteluun. Hallitus yrittää puuttua sähköautoilun “muna-kana-ongelmaan” velvoittamalla kiinteistönomistajia lisäämään latauspisteitä tai vähintään latausvalmiutta pihoille. – Siinä on muna-kana-ongelma, joka on ollut myös näiden biokaasuautojen kanssa, että jos latauspisteitä ei ole riittävästi, ei haluta hankkia sähköautoja, ja sitten toisaalta pisteitä ei synny, jos ei autokanta ole riittävän suuri, muotoilee ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Kommentaarid
(Külastatud 432 korda, 1 külastust täna)