Soome politsei on mures: vägivaldsed laste- ja noortejõugud piinavad inimesi Espoos

Helsingi külje all Espoos ja Kauniainenis on lühikese aja jooksul tehtud hulgaliselt kuriteoteateid vägivaldsete laste- ja noortejõukude kohta, kes panevad toime röövidele sarnanevaid kuritegusid.

Röövide saak on olnud tagasihoidlik, näiteks 5-20 eurot või kommikott. Vaatamata sellele on tegemist kuriteo koosseisuga, kuna koos asjade äravõtmisega toimub ähvardamine vägivallaga või kasutatakse vägivalda.

Politsei info kohaselt on selliseid röövkuritegusid registreeritud käesoleval aastal Espoos juba 77 tükki. Neist kolmandik on toime pandud alaealiste poolt. Võrreldes 2017. aastaga on noorukite poolt toime pandud kuriteod 2018-2019. aastal kolmekordistunud. Eelmisel aastal olid kuriteod keskendunud peamiselt Matinkylä ja Leppävaara piirkonda. Käesoleval aastal on neid aga toime pandud igal pool Espoos. Võrreldes Espooga on Kauniainenis kuritegusid vähem, aga rohkem kui varem.

Noorte häirivast käitumisest on Esopoos tänavu olnud palju juttu. Osa noori aga ei saa aru kuritegude tõsidusest ja noortele on vaja pidevalt seletada, mida tohib ja mida mitte. Politsei on asjast teadlik ja mures. Seetõttu on politsei tugevdanud valvet piirkondades, kus noortekambad tegutsevad. Kevade ja suve jooksul on osa juhtumeid läbi uuritud ja kahtlusalused kätte saadud, ent töö jätkub.

Lapsed ja noored ei saa politsei info kohaselt tihtipeale aru, et vägivalla või terariistaga ähvardades panevad nad toime tõsise kuriteo ja et üle 15-aastased kannavad selle eest vastutust.

Politsei teeb antud juhtumite puhul ka ennetavat tööd laia võrgustiku abil, aga ka vanemate roll on eriti oluline. Võrgustikku kuuluvad nii linnade kui omavalitsuste lastekaitsetöötajad kui sotsiaaltöötajad ja noorsootöötajad. Politsei palub vanematel õpetada oma lastele, et nad helistaks kohe telefonil 112, kui nad langevad kuriteo ohvriks. Alati tuleb teha kuriteoteade.

Politsei märgib veel, et vanematel on oluline roll laste vaba aja sisustamisel.

Kommentaarid
(Külastatud 631 korda, 1 külastust täna)