Soome pere loobus autost ja soetas selle asemel rattad – kuni need varastati

Jyväskylä pere loobus autost ja soetas elektrirattad kevadel, et saaks rohkem liikuda. Jalgratastest sai elu loomulik osa, kuni tuli ette asi, millega ei osatud arvestada – rattad viidi koduhoovist minema.

Peres on 3-aastane poeg ja 1-aastane tütar ning koer. Autost loobuti maikuu alguses, enne seda oli perel universaalkerega auto. See oli selline auto, kuhu terve pere peale mahtus, nii lapsed kui koer, vahendab MTV.

Siis soetas pereisa omale elektrilise jalgratta ja tegi ettepaneku autost loobumiseks. Algul mõeldi, et proovitakse olla autota suvel. Kogemus oli nii hea, et sellega otsustati jätkata.

Perel olid elektrirattad ja lapsed olid ratta järelkärus. Talveks valmistudes pandi ratastele naastrehvid. Päevas sõideti ratastega 26 kilomeetrit. Lapsed suhtusid samuti positiivselt, kuigi vanem laps igatses autot tagasi.

Läinud reede hommikul aga ei uskunud pere oma silmi. Lukustatud elektrirattad olid hoovist kadunud. Rattad varastati ööl vastu reedet. Naabrite hoovis oli ka käidud, seal oli lukustamata ratas, aga seda ei olnud võetud.  Mitte kelleltki teiselt midagi ei võetud.

Keegi polnud midagi näinud. Keegi oli hiilinud hoovi ja tõstnud ilmselt rattad auto peale. Perest oli artikkel enne seda ajalehes, ilmselt see äratas tähelepanu. Jyväskyläs on rattavargusi suhteliselt palju.

Rataste kadumine tekitas perele palju probleeme. Ühistransport nende elukohas eriti ei liigu. Nõnda pidi pere laenama auto ja korraldama ringi laste hoiuajad. Vanim laps küsis pärast vargust, kas tema ratas on ka ära võetud – lapse ratas oli alles. Laps oleks muidu nutma hakanud, kui tema 3. sünnipäevaks kingitud ratas oleks kadunud.

Pere aga sellest end heidutada ei lase ja uued rattad on juba ära tellitud. Osteti uued rattad, millel on laiemad rehvid. Uutel ratastel on peal ka GPS, mille abil on võimalik nende asukohta määrata. Pere rattalembus on innustanud ka teisi, kes on samuti loobunud vähemalt ühest autost peres ja kasutavad rattaid. Pere peab rataste kohta blogi, milles on neid kii imetletud kui kritiseeritud. Auto on paljudele armas ja seetõttu on arusaadav inimeste autolembus. Ratas võimaldab aga rohkem liikuda, mis oli pere soov.

Rataste varguse kohta on tehtud avaldus ka politseile. Varastatud rataste pildid on siin, kui keegi näeb, võib teada anda:

Merida ebig nine 600. Foto: Noora Inkeroinen
GZR 275. Foto: Noora Inkeroinen
Kommentaarid
(Külastatud 349 korda, 1 külastust täna)