Soome linnades käivituvad säästuprogrammid, Turu kavatseb kokku hoida laste ja vanurite pealt

Turu linna eelarvetulud on languses, seetõttu kavatsetakse tõsta ühistranspordi hinda, kergitada parkimistasusid, suurendada koolide klassikoosseisusid ja tõsta vanurite ning puuetega inimeste teenuste maksumist.

Lisaks Turule on raskes majanduslikus olukorras veel Tampere linn ja Helsingi ligidal Espoo ja Vantaa, vahendab Iltalehti.

Turu linn esitles oktoobris programmi, millega on kavas kokku hoida 59,3 miljonit eurot. Esialgu oli kärpeprogrammi suurus 50 miljonit eurot.

Osa meetmeid võimaldavad raha kokku hoida, osa aga linna tulusid suurendada. Meetmed puudutavad aastaid 2020-2013. Säästuprogramm puudutab kõiki Turu inimesi alates vastsündinutest kuni raukadeni välja. Vanurite teenuste pealt loodetakse säästa 15,1 miljonit eurot. Vanurite puhul eelistatakse hooldekodus elamisele toetatud elamist kodus. Teistes Soome suuremates linnades on hooldekodudest loobutud, kuna need on liiga kallid. Samuti tahetakse haiglatest rohkem patsiente kodusele ravile saata ja vähendada sellega haiglate voodikohti.

Lasteaedu tahetakse Turus suurendada ja väiksematest lasteaedadest loobuda. Ühtlasi suurendatakse lastaaia rühmasid. Koolides suurendatakse klassikoosseisusid, mis võimaldab vähendada õpetajate arvu. Kutseõpe tahetakse anda üle erafirmadele ja vähendada gümnaasiumide ainevalikut.

Tasuta treeningukohtadest alla 20-aastaste puhul tahetakse loobuda, tulevikus peavad kõik ringide eest veidi maksma. Muuseumi- ja kontserdite piletite hindu on kavas kergitada.

Linnas on kavas tõsta parkimistasusid ja laiendada tasulise parkimise ala. Lisaks tõstetakse ühistranspordi piletihinda. Turus on seni olnud teenused odavamad kui teistes linnades, nüüd on kavas seda asja muuta. Linna juhid tunnistavad, et elatud on üle võimete. Turu eelarve langes miinusesse eelmisel aastal ja miinus oli 48 miljonit eurot. Käesoleva aasta oodatav miinus on 60 miljonit eurot.

Turu olukord on kehv vaatamata sellele, et linn on Soomes üks edukamaid ja elanike arv kasvab aastas 2000 inimese võrra. Praegu on elanikke üle 190 000. Samal ajal on töötus linnas vähenenud, töötuse osa on 11,3 protsenti.

Linna enda seletuse kohaselt on elanike arvu kasv suurendanud vajadust eri teenuste järele nagu lasteaiad ja koolid ning tervishoiu- ja sotsiaalteenused. Soome omavalitsuste olukorda on raskendanud ka maksude tuluregistri kasutuselevõtt.

Tamperes on olukord veel hullem kui Turus. Tamperes on elanike arv kasvanud küll aastas 3000 inimese võrra, aga linna majandus on olnud miinuses alates 2014. aastast. Puudujääk on Tamperes olnud 10-59 miljonit eurot aastas. Tampere probleemid tulevad sellest, et maksutulud on kasvanud aeglasemalt kui elanike arvu kasvuga seotud kulud. Oma rolli mängib siin elanikkonna vananemine.

Helsingi ligidal on kasvanud kiiresti Espoo ja Vantaa elanike arv, aga nende linnade majanduslik olukord on kehvenenud. Nii Espoo kui Vantaa elanike arv kasvab aastas ligi 4000 inimese võrra. Linnade eelarve on olnud alates 2014. aastast plussis, aga käesoleval aastal langeb miinusesse. Espoo miinus on ligi 30 miljonit, Vantaa oma 57 miljonit eurot. Espoos ja Vantaal pole säästuprogramme veel käivitatud. Miinus tuleb tänavu ka Oulus, suurematest linnades on plussis ainult Helsingi.

Kommentaarid
(Külastatud 590 korda, 1 külastust täna)