Soome ja Eesti laborite analüüsitulemuste erinevus toob kaasa põhjalikuma kontrolli

Soome terviseinspektsioon Valvira võtab Eesti ja Soome laborite analüüsitulemuste erinevuse suhtes ette põhjalikuma kontrolli.

Valvira info kohaselt tuleb teateid laborite vigade kohta harva. Selle kohta, et Eesti ja Soome laborite analüüsi tulemused teineteisest täielikult erinesid, ei oska Valvira veel seisukohta võtta, vahendab Yle.

Valvira püüab nüüd kõigi osapoolte kaasabil välja selgitada, kuidas selline tulemuste erinevus sai üldse võimalikuks. Alles siis saab teha mingeid otsuseid.

Valvira võtab asjas ühendust ka Eesti ametivõimudega. Kahtlusalused laboriuuringud tehti Synlabi laboratooriumis Tallinnas.

Soomes tõusis reedel tähelepanu alla juhtum, kus Soomes pandi Tallinna labori mitmekordse analüüsi tulemuste põhjal inimesele vähidiagnoos, aga Helsingi labor tunnistas hilisemal kontrollimisel analüüsi tulemused täiesti ekslikuks.

Valvira: Pieleen menneistä laboratoriotuloksista tulee harvoin ilmoituksia – Terveystalo selvittää hämmennystä aiheuttaneiden tulosten taustaa

Mediassa nousi perjantaina esiin tapaus, jossa Terveystalon asiakas kertoo saaneensa väärän syöpäarvion. Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ja MTV Uutiset (siirryt toiseen palveluun) uutisoivat perjantaina Terveystalon asiakkaasta, joka kertoo saaneensa väärän syöpädiagnoosin. Terveystalon lääkärin määräämät kolme laboratoriokoetta oli analysoitu Synlabin laboratoriossa Tallinnassa. Myöhemmissä Meilahden sairaalan tutkimuksissa osoittautui, ettei kyseessä ollut syöpä.

Kommentaarid
(Külastatud 212 korda, 1 külastust täna)