Soome hotelli kokal sai villand: pani veebi pildid toidu raiskamisest

Soomes on viimasel ajal palju juttu toidu raiskamisest ja selle mõjust keskkonnale. Väga palju läheb toitu raisku nn rootsi lauas, kus inimesed kuhjavad omale toitu taldrikule, mis jäetakse söömata.

Nüüd reageeris sotsiaalmeedias Ikaalineni spaahotelli kokk Aki Koivuniemi, kes pani veebi üles pildid sellest, mis hotelli hommikusöögilauas tegelikult toimub. Toitu võetakse ette ja jäetakse järele kuhjadena.

Koivuniemi toob eraldi välja lapsed ja noorukid, kes käivad Soomes usinalt kooliajal reedeti kliimastreikidel, aga koolivaheajal kuhjavad omal taldrikud toitu täis ja jätavad söömata, mis näitab kokkuvõttes suurt silmakirjalikkust.

„Üllatusid ilmselt isegi, kui ei jaksanud süüa ära poolt kilo peekoniviile, 20 viinerit, 10 lihapalli, 4 leivaviilu, kahte topsi jogurtit, kolme kanamuna, taldrikutäit munaputru, poolt arbuusi, nelja saiakest, kaht klaasi mahla ja viit tassi kohvi. Kuhu jääb see kliimastress nüüd, kui kõike süüa ei jaksa?” küsib Koivuniemi.

Kokk lisab, et toidu raiskamine on veel eriti suur koorem ilmastikule. Restorani kokad näevad vaeva, et teha head ja tervislikku toitu. Igaühele. Aga tehakse vaid selleks, et seda süüa. Ükski kokk pole huvitatud biojäätmete valmistamisest. Selleks on vaja kõigi abi. Ainuüksi ühel päeval tekkis hotelli rootsi lauas köögis 3,5 kg toidujäätmeid, aga taldrikutel oli neid 43 kg. See on liig mis liig.

Kõige suuremad toidu raiskajad on lapsed ja noorukid vanuses 5-20 eluaastat. Soome teadusfondi Sitra uuringu kohaselt tunneb just see vanuserühm kõige suuremat kliimastressi.

Kommentaarid
(Külastatud 4,339 korda, 1 külastust täna)