Soome bussijuht lasti rassistliku suhtumise tõttu töölt lahti, kohus andis õiguse tööandjale

Soome kohus andis õigus bussifirmast tööandjale, kes lasi bussijuhi rassistliku suhtumise pärast töölt lahti. Bussifirma lasi bussijuhi lahti 2017. aasta sügisel.

Kohtu seletuse kohaselt oli bussijuht muu hulgas filminud reisijaid ja pani need videod veebi üles. Bussijuhi enda väitel filmis ta olukordi, kus reisijad tulid bussi ilma piletita või võltsitud piletiga, vahendab MTV.

Mehe väitel saatis ta videod edasi vaid mõnele sõbrale. Ta eitas, et laadis need üles kõigile vaatamiseks. Kohus aga meest uskuma ei jäänud. Kohus leidis, et mees hakkas filmima juba siis, kui reisijad polnud veel bussi sisenenud. Lisaks oli mees filminud vaid noori inimesi, kel oli teatud etniline taust. Mees oli neile edastanud ka oma arvamuse islamiusu kohta. Kohus leidis, et bussijuhi suhtumine oli teatud reisijaid halvustav ja diskrimineeriv.

Kohtu seletuse kohaselt ei anna puuduv pilet bussijuhile õigust käituda nii nagu juht käitus. Kohus luges tõendatuks selle, et videod laaditi veebi kõigile vaatamiseks. Videotes oli näha inimeste nähu, mida kohus pidas eriti alandavaks.

Lisaks oli bussijuht jätnud 2016. aasta novembris peale võtmata ühe 9-aastase lapse põhjusel, et lapsel polnud piletit. Lapsel polnud mobiiltelefoni kaasas. Juht oli lapse osas helistanud häirekeskusse.

Juhtumist oli ka ajakirjanduses juttu. Lapse ema rääkis, et laps oli kogemata ostnud vale pileti. Pärast peatusse jätmist oli laps ootanud tunni, kuni hakkas tee ääres hääletama. Üks auto võttis lapse peale ja viis koju. Juhtum oli õhtul kella 18 ajal.

Kohtu seletuse kohaselt ei täitnud bussijuht ette antud juhiseid, mille kohaselt ei tohi üksinda reisivat last peatusesse maha jätta. Tööandja info kohaselt oli mees suhtunud halvasti ka oma töökaaslastesse ja reisijatelt oli tulnud juhi puhul tagasisidet ohtliku sõidustiili kohta.

Kohus lükkas oma otsusega tagasi mehe palganõude ühe aastapalga ulatuses. Kohus leidis, et bussifirmal oli õigus mees lahti lasta. Töösuhte peatamine ei näinud ette ka eelnevat hoiatamist, kuna eksimus oli sedavõrd tõsine. Bussijuht peab kinni maksma bussifirma õigusabikulud, mis olid summas 7600 eurot.

Kommentaarid
(Külastatud 1,272 korda, 1 külastust täna)