Nemad on tagaotsituimad naised Euroopas – esikohal troonib eestlanna

Europol alustas reedel kampaaniat „Kuriteol pole sugu”, millega seoses avalikustati 19 kõige tagaotsituma naise nimed ja pildid. Esikohal on nimekirjas eestlanna.

Euroopa Liidus on kõige enam tagaotsitud naiste nimekirjas hetkel 19 naist, keda kahtlustatakse mõrvades ning inimeste ja narkootikumide salakaubaveos.

Inimesed arvavad tavaliselt, et naised pole kuritegudeks võimelised, aga naised panevad toime samasuguseid kuritegusid nagu mehed, rääkis AFP-le Europoli esindaja Tina Hollevoet.

Interaktiivse kampaania veebiküljel on naised peidetud maski taha. Lehel edasi liikudes avanevad aga maski tagant isikute nimed ja pildid.

Soome kodanikke ega Soomes tagaotsitud isikuid praegu nimekirjas ei ole, vahendas Ilta-Sanomat.

Kristi Amberg, 30, Eesti

Kristi Amberg. Foto: Europol

Eesti kodanik Kristi Amberg on kodumaal mõistetud aastaks ja 9 kuuks vangi ebaseadusliku narkootikumide ja psühhotroopsete ainete müümise ja ostmise eest.

Ildikó Dudás, 31, Ungari

Ildikó Dudás. Foto: Europol

Ungari kodanik Ildikó Dudás on kodumaal kuueks aastaks vangi mõistetud narkootikumide salakaubaveo ja alaealise isiku peal vägivalla kasutamise eest. Koos oma meestuttava ja teiste kuriteokaaslastega kasutas ja levitas ta narkootikume Balatoni järve ääres asuvates ööklubides. Dudás ja tema mees tõid kauplemiskohta kaasa lapsed.

Jessica Edosomwan, 26, Nigeeria

Jessica Edosomwan. Foto: Europol

Nigeeria kodanikku Jessica Edosomwani otsitakse taga inimkaubanduses ja rahapesus kahtlustatavana. Naine on teadaolevalt Prantsuse suurlinnades tegutseva nigeeria kuritegeliku võrgustiku liige, kes värbas nigeerlasi prostituutideks Euroopasse. Kohus naise üle peaks algama käesoleval kuul.

Ildiko Enderle, 43, Rumeenia

Ildiko Enderle. Foto: Europol

Rumeenia kodanik Ildiko Enderle on kasutanud ka nime Ildiko Kuna. Ta on saanud kodumaal aastatepikkused vanglakaristused inimkaubanduse eest. Koos kaheksa teise kuriteokaaslasega on ta värvanud noori rumeenia tüdrukuid tööle Saksamaale, aga selle asemel viidi tüdrukud Tšehhi, kus neid sunniti tööle prostituutidena.

Elizabeth Dizon Hondrada, 57, Filipiinid

Elizabeth Dizon Hondrada. Foto: Europol

Filipiinide kodanik Elizabeth Dizon Hondrada on mõistetud Hollandis viieks aastaks vangi Surinamest pärit kokaiini maale toomise eest. Naise asukoht on olnud teadmata alates 2005. aastast, aga ta oli arvatavalt vähemalt 2014. aastal Saudi-Araabias. Naine on tagaotsitav üle maailma.

Dorota Kazmierska, 44, Poola

Dorota Kazmierska. Foto: Europol

Poola kodanik Dorota Kazmierska on mõistetud kodumaal süüdi abikaasa mõrva eest, mis toimus 2008. aasta jaanuaris. Tõendid viitavad sellele, et naine tekitas mehele surmavad vigastused, tulistades teda pähe. Naise leidmisele kaasa aitava vihje eest on pandud välja 2330 euro suurune preemia.

Renáta Lorinc, 46, Slovakkia

Renáta Lorinc. Foto: Europol

Slovakkia kodanikku Renáta Lorinc’it otsitakse taga, kuna ta on tagaselja süüdi mõistetud muu hulgas maksevahendi võltsimise eest. Lorinc töötas pangaametnikuna ja tegi keelatud ülekandeid klientide kontodelt. Ta varjab end alates 2015. aastast teadaolevalt USA-s Connecticutis.

Olivera Petrovic Ristic, 36, Serbia

Olivera Petrovic Ristic. Foto: Europol

Serbia kodanik Olivera Petrovic Ristic kuulub teadaolevalt kuritegelikku grupeeringusse, mis on spetsialiseerunud luksusvillade ja -korterite röövidele. 2017. aasta jaanuaris murdis grupp sisse 75-aastase Itaalia juveelikaupmehe koju ja mõrvas ta. Kaupmehe 94-aastane ema jäi pärast mõrvakatset ellu.

Elena Puzyrevich, 39, Venemaa

Elena Puzyrevich. Foto: Europol

Vene kodanikku Elena Puzyrevich’it otsitakse taga kahtlustatuna inimkaubanduses. Ta pidas aastatel 2007-2008 Hispaanias Cáceres’es klubi, kus 9 vene naist tegelesid prostitutsiooniga. Kahtlusalune kontrollis raha liikumist ja seal töötanud naisi, kellest osa oli meelitatud Hispaaniasse tööle valede tööpakkumistega.

Monika Rafaelova, 46, Tšehhi

Monika Rafaelova. Foto: Europol

Tšehhi kodanikku Monika Rafaelovat otsitakse taga kahtlustatuna korduvates vargustes, kus kannatanud olid eakad naised Rootsis. Naist kahtlustatakse koos oma kaaslastega kannatanute käekottide ja rahakottide varguses toidupoodides ja tänaval.

Zorka Rogic, 28, Horvaatia

Zorka Rogic. Foto: Europol

Horvaatia kodanikku Zorka Rogic’it otsitakse taga kahtlustatuna narkootikumide omamises ja müügis. Naist kahtlustatakse ka ebaseaduslike relvade omamises.

Angelina Sacjuka, 20, Läti

Angelina Sacjuka. Foto: Europol

Läti kodanik Angelina Sacjuka on mõistetud ligi neljaks aastaks vangi mõrva ja vägivalla eest. Koos kuriteokaaslastega peksis ta tüli käigus teist naist, kes suri saadud vigastustesse. Pärast rünnakut peitis naine koos oma kaaslasega surnukeha puulehtede alla.

Adilet Shakirgazieva, 31, Kasahstan

Adilet Shakirgazieva. Foto: Europol

Kasahstani kodanikku Adilet Shakirgazievat otsitakse taga, kuna ta ei ilmunud 2017. aasta juulikuus Maltal kohtusse. Naist süüdistatakse Maltal toimunud relvastatud röövide ja murdvargustega seoses, kus tal olid ka kaaslased. Ta kadus pärast kautsjoni vastu vabadusse laskmist.

Elisabeth Gertrude Skarits, 63, Austria

Elisabeth Gertrude Skarits. Foto: Europol

Austria kodanikku Elisabeth Gertrude Skarits’it otsitakse taga kahtlustatuna kinnistute ja üürikorteritega seotud pettustes. Kuriteod pandi toime ajal, kui ta oli kinnisvarafirma juht. Naist pole nähtud alates 2011. aasta suvest.

Angelika Stojka, 31, USA

Angelika Stojka. Foto: Europol

USA kodanikku Angelika Stojkat otsitakse taga kahtlustatuna Euroopa toidupoodides eakate naiste vastu suunatud pettustes ja vargustes. Naine on teadaolevalt tegutsenud koos mitmete kaaslastega.

Melanija Stropnik, 59, Sloveenia

Melanija Stropnik. Foto: Europol

Sloveenia kodanik Melanija Stropnik on tagaotsitav seoses aastatuhande vahetusel toime pandud pettusega. Naist kahtlustatakse Ljubljanas kannatanu võrgutamises ja valede abil ligi 180 000 euro omastamises.

Iveta Tancosova, 52, Tšehhi

Iveta Tancosova. Foto: Europol

Tšehhi kodanik Iveta Tancosova on mõistetud 7,5 aastaks vangi inimkaubanduse eest. Ta meelitas 2010. aasta augustis noore tüdruku Suurbritanniasse, lubades tööd haigete hooldajana. Kui tüdruk saabus Suurbritanniasse, siis võttis Tancosova tema passi ja sundis tööle prostituudina. Tüdrukut peksti ja hiljem müüs naine tüdruku oma Iirimaal elavatele sugulastele.

Hilde Van Acker, 56, Belgia

Hilde Van Acker. Foto: Europol

Belgia kodanik Hilde Van Acker on kodumaal mõistetud eluks ajaks vangi mõrva eest. 1996. aastal mõrvas ta koos oma meestuttava Jean-Claude Lacote’ga Briti ärimehe Belgia rannikul asuvas De Haani vallas. Ka Lacote nimi on Euroopa tagaotsitumate kurjategijate nimekirjas.

Radina Stancheva Zhecheva, 51, Bulgaaria

Radina Stancheva Zhecheva. Foto: Europol

Bulgaaria kodanik Radina Stancheva Zhecheva on kodumaal mõistetud viieks aastaks vangi mitmete pettuste eest, mis pandi toime aastatel 2010-2011. Juhtumitega on seotud ka valelubadused töökohtade ja börsimaaklerina tegutsemise kohta.

Crime has no gender

for conspiracy to commit a crime, illegal possession of a firearm, written threats, arson.

Kommentaarid
(Külastatud 2,417 korda, 2 külastust täna)