KUUM: Kohus vabastas eestlased Soome suurimast rahapesu süüdistusest

Helsingi kohus vabastas täna kaks eestlast Soome suurimast rahapesu süüdistusest, mille maht oli üle 130 miljoni euro.

Kahe eesti mehe kohta tehtud otsus pole veel jõustunud, mis tähendab, et prokuratuur võib selle edasi kaevata. Politseiuurimise ajal eitasid mehed oma süüd, vahendab Yle.

Politsei alustas uurimist pärast pankade tehtud tähelepanekuid. Soome ehitusfirmade kontode kaudu liikus nelja kuu jooksul üle saja miljoni euro.

Eeluurimise materjalide põhjal kanti raha Soomest edasi välismaal registreeritud riiulifirmadele. Politsei andmetel oli raha pärit Venemaalt organiseeritud kuritegevusest. Peategelasest vene meest pole aga politsei kätte saanud ega üle kuulanud, samuti pole tema vastu esitatud süüdistust.

Vene mehe võimalikud kuriteod on pandud toime Venemaal ja Soomel pole seal mõjuvõimu. Eeluurimise materjalidest tuli välja, et eesti meestel oli asjas vaid vahendaja roll. Operatsiooni tegelikud sooritajad olid politsei andmetel hoopis Moskvas.

Politsei andmetel oli raha pärit fiktiivsetest Vene firmadest ja Venemaal rahapesu kahtluse alusel suletud pangast. Rahaülekanded olid seotud projektiga, mis nägi ette kiirtee ehitamist Venemaa Karjalasse. Kiirtee hinnaks ütlesid mehed ülekuulamisel 400-500 miljonit eurot. Teeprojektiga pole kunagi algust tehtud.

Oikeus hylkäsi kaikki syytteet valtavassa rahanpesujutussa

Syyttäjä vaati tuomiota törkeästä rahanpesusta. Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet jutussa, jossa kahta miestä syytettiin törkeästä yli 130 miljoonan euron rahanpesusta. Kahden virolaismiehen käräjäoikeudessa saama tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen. Poliisitutkinnan aikana kaksikko kiisti syyllistyneensä rikokseen. Poliisi alkoi tutkia tapausta pankkien tekemien ilmoitusten jälkeen.

Kommentaarid
(Külastatud 279 korda, 1 külastust täna)