Janne ”Nacci” Tranbergi lugu – kuidas purjus peaga avarii teinud noormehest sai vanglas Soome kuulsaim kurjategija

Soome krimiajakirjanikud Mikko Gustafsson ja Janne Huuskonen on avaldanud raamatu Kultainen vasikka (Kuldne vasikas), milles on juttu Soome tagaotsitumatest kurjategijatest.

Kuulsaim tagaotsitav kurjategija on olnud Janne ”Nacci” Tranberg, kes saab peagi 45-aastaseks. Mees varjab end välismaal, teadaolevalt Hispaanias. Ta on motojõugu Cannonball MC endine juht ja erineb selle poolest, et talle meeldib figureerida avalikkuses, vahendab Ilta-Sanomat.

Hüüdnime ”Nacci” sai mees 1997. aastal, kui sõitis autoga joobes peaga Helsingis kõnniteel otsa viineriputka juures järjekorras seisnud inimestele. Viiner on soome keeles nakki ja sellest tuli hüüdnimi ”Nacci”.

Tranberg kandis tollal veel nime Janne Hampunen ja puhus alkomeetrisse ligi 2-promillise joobe.

Motojõuguga Cannonball liitus Tranberg pärast seda, kui oli vanglas tutvunud selle jõugu liidri Marko Lönnqvistiga. Lönnqvist suri 2018. aastal 41-aastaselt südameinfarkti. Tranberg tõusis Cannonballi juhtfiguuride hulka pärast seda, kui selle jõugu asutaja ja juht Jari Uotila 2012. aastal suri. Tranberg lahkus jõugust 2017. aastal pärast tekkinud erimeelsusi. Selleks ajaks oli ta toime pannud hulgaliselt kuritegusid nagu maksupettused. Teadaolevalt lahkus ta jõugust nn hea iseloomustusega, et säästa jõuku seostest kuritegevusega.

Tranberg varjab end välismaal seoses ulatuslike maksupettustega.

Näin Janne Hampusesta tuli Suomen etsityin rikollinen “Nacci” Tranberg – suututti osan jengistään “teknojumputuksella”

Toimittajien Mikko Gustafssonin ja Janne Huuskosen tuore kirja Kultainen vasikka (Johnny Kniga) käy läpi Suomen järjestäytyneen rikollisuuden historiaa 1980-luvulta näihin päiviin. Liivijengien näkyvin hahmo on viime vuodet ollut Suomen etsityimmäksi rikolliseksikin tituleerattu Janne “Nacci” Tranberg, pian 45.Cannonball MC:n entinen johtohahmo oli poikkeustapaus bikerympyröissä, sillä tavallisesti jengit pitävät julkisuudessa hyvin matalaa profiilia.

Kommentaarid
(Külastatud 2,912 korda, 1 külastust täna)