Inimeste haigena tööl käimine läheb Soomele aastas maksma 3,7 miljardit eurot

Haigena tööl käimine on üsna tavaline, näiteks Suurbritannias tehtud uuringu põhjal on sellega kokku puutunud 80 protsenti töötajatest.

Haigena tööl käimist kutsutakse presenteismiks. See on väga kulukas ning läheb sotsiaal- ja terviseministeeriumi uuringu kohaselt Soomele aastas maksma 3,7 miljardit eurot, vahendab Kauppalehti.

Presenteism puudutab eriti liigesehaigusi ja vaimse tervise probleeme, kus tööl käimine halvendab olukorda ning lõpuks on vaja võtta pikem haiguspuhkus või kaotatakse sootuks töövõime. Näiteks südamehaiguste puhul on vaja anda aega toibumiseks.

Presenteism avaldub tavaliselt siis, kui tööd on palju ja tööd kuhjuvad. Teine tüüpiline olukord on see, kui toimuvad suured muutused ja töökohad on ohus. Kui inimene kardab oma töökoha pärast, siis läheb ta suure tõenäosusega ka haigena tööle. Haigena tööl käimist soodustab ka meeskonnatöö. Seetõttu peaks meeskonnatöö olema paindlik, et ei tekiks tõrkeid, kui üks inimene haigestub.

Prensenteism on halva juhtimise kõrvalprodukt. Töökohal peaks olema loodud olukord, kus koormus on töötajate jaoks paras ja inimesed saavad rahulikult põdeda, kui nad on haiged. Tagasitulekut haiguspuhkuselt hõlbustab see, kui on võimaluse töötada paindlikult osalise tööajaga.

Haiguspuhkuste jälgimisest ettevõtetes pole suuremat abi, sest kui haiguspuhkusi on liiga vähe, võib see tähendada, et koormus on liiga suur.

Sairaana työskentely ei olekaan halpaa lystiä – Maksaa Suomelle vuosittain jopa 3,7 miljardia euroa

Sairaana töihin tuleminen on hyvin yleistä – vaikka olisi kova kröhä, masentaa tai selkä on kipeä. Henkilöstöhallinnon ammattilaisten järjestö CIDP:n mukaan Isossa-Britanniassa 80 prosenttia työntekijöistä on havainnut ilmiön työpaikallaan. Ilmiötä kutsutaan presenteismiksi. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman raportin mukaan sairaana työskentely aiheuttaa Suomessa vuosittain 3,7 miljardin euron kustannukset.

Kommentaarid
(Külastatud 295 korda, 1 külastust täna)